Στοχευμένη η κρατική στήριξη;

Ξεκαθαρίζει τις επόμενες ημέρες η μορφή και το ύψος της κρατικής στήριξης που θα παραχωρηθεί στους εργαζομένους από την 13η Ιουνίου μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», θα αποφασιστούν οι επαγγελματικοί κλάδοι που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη από το Κράτος.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η στήριξη των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία, η οποία λόγω της πανδημίας έχει υποστεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Προεδρικό υπό τον Νίκο Αναστασιάδη με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας καθώς και των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η Ζέτα Αιμιλιανίδου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της, ενώ ο Κωνσταντίνος Πετρίδης θα παραθέσει στοιχεία σε σχέση με τα κονδύλια που θα διατεθούν γι αυτό το σκοπό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τις 13 Ιουνίου η κρατική στήριξη θα είναι στοχευμένη και θα είναι σε συνάρτηση με το ποσοστό ανάκαμψης της επιχείρησης, κάτι το οποίο τονίσθηκε και κατά τη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου που διεξάγει το αρμόδιο Υπουργείο με τους κοινωνικούς εταίρους. Τα ποσά που θα δοθούν από τα κρατικά ταμεία θα είναι μειωμένα, ενώ από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η επιδότηση μέρους των απολαβών των εργαζομένων, η οποία μάλιστα θα είναι ανάλογη με την επανεκκίνηση της επιχείρησης.

Άλλο ένα σενάριο που μελετάται είναι η κάλυψη μέρους του μισθού των εργαζομένων οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν στα καθήκοντα τους λόγω της μείωσης εργασιών της επιχείρησης.

Στη σύσκεψη πάντως οι κοινωνικοί εταίροι θα ζητήσουν να εφαρμοστούν ομοιόμορφα κριτήρια για όλες τις επιχειρήσεις, ενώ θα απαιτήσουν όπως η συνέχιση της κρατικής στήριξης δεν θα περιοριστεί μόνο στον τουριστικό κλάδο αλλά θα επεκταθεί και σε άλλους παρεμφερείς κλάδους που επηρεάζονται.

Δειτε Επισης

Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Υπ. Γεωργίας: Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται για ζημιές από χαλάζι
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία