powered by

Για πέμπτο μήνα μείωση στις καταθέσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα

Πτώση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα παρουσίασαν τον Μάιο οι καταθέσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, με το υπόλοιπο των καταθέσεων να ανέρχεται σε €47,8 δισεκατομμύρια. 
 
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), οι συνολικές καταθέσεις τον Μάιο 2020 παρουσίασαν καθαρή μείωση €30,8 εκ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €37,1 εκ. τον Απρίλιο 2020.  Τον Μάρτιο, μήνα κατά τον οποίο εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο, οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά €452 εκατ.
 
Σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις τον Μάιο παρουσίασαν μείωση 0,8%, σε σύγκριση με αύξηση 0,7% τον Απρίλιο 2020.
 
Αντίθετα, τα δάνεια τον Μάιο 2020 παρουσίασαν καθαρή αύξηση €35,2 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €5,5 εκ. τον Απρίλιο 2020.
 
Ωστόσο, το υπόλοιπο των δανείων τον Μάιο 2020 μειώθηκε κατά €887,1 εκ. και έφθασε στα €32,7 δισ.
 
«Η διαφορά μεταξύ της καθαρής μεταβολής και της μεταβολής του υπολοίπου των δανείων αποδίδεται σε αναταξινομήσεις, αναπροσαρμογές αξίας, συναλλάγματος ή άλλες αναπροσαρμογές», αναφέρει η ΚΤΚ.
 
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής έφθασε στο -4,4%, παραμένοντας σταθερός σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2020.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναστολή δόσεων, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Διατάγματος αναστολής δόσεων του Υπουργού Οικονομικών, αφορούσε δάνεια σε νοικοκυριά και μη-χρηματοδοτικές εταιρείες ύψους €9,8 δισ. και είχε θετική επίδραση στις πιο πάνω μεταβολές στα δάνεια.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εκπαιδεύονται οι εκπαιδευτές για ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας των ενηλίκων
Βιλερουά ντε Γκαλό: Η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ πιθανότατα θα είναι μείωση επιτοκίων
Ικανοποίηση ΚΤΚ για την νέα έκθεση Moneyval για την Κύπρο-Τι καταδεικνύει η πρόοδος και η αναβάθμιση που έχει επιτευχθεί
Το πλαίσιο στρατηγικών πρωτοβουλιών της Eurobank για ενίσχυση της επιχειρηματικής διασύνδεσης με Ινδία
Στο Ανώτατο με αίτημα Γενικού Εισαγγελέα η τύχη έφεσης σε υπόθεση κουρέματος-Γιατί παραπέμφθηκε από το Εφετείο
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών-Εξαγόρασε 5,142,602 μετοχές για ακύρωση ύψους €30 εκατ.
Eurobank: Φέρνει την πρώτη agentic AI φωνητική πλατφόρμα για επιχειρήσεις στην Ευρώπη-Πρώτη παρουσίαση από Κύπρο
Στην ελίτ του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Τρ. Κύπρου-Πολλαπλά οφέλη και μεγάλη δυναμική με την ένταξή της στον FTSE 25
Ανέβηκε στις €62.164 η αξία των ακάλυπτων επιταγών που εκδόθηκαν τον Μάιο
Τελική ευθεία για κουρεμένους με νέα πλατφόρμα επιβεβαίωσης αιτήσεων-Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση