Κύπρος: Οι προοπτικές μετά το lockdown δύο μηνών

Με την αβεβαιότητα που επικρατεί καθίσταται αδύνατη η κατάρτιση προβλέψεων για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα της κυπριακής Οικονομίας, ενώ δεν μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη καθώς η στρατηγική της κυβέρνησης εκτυλίσσεται προκειμένου να προβλεφθεί η δημοσιονομική πολιτική έως το 2022 και το 2023.

Σύμφωνα και με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2020-2023 που ενέκρινε το Υπουργικό, το πραγματικό ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 από το 2021 και με την ανάκαμψη να αναμένεται από το 2021, θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να αποκατασταθούν οι απώλειες στην οικονομία, ειδικά στον τομέα του τουρισμού.

Το δημοσιονομικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να είναι ελλειμματικό το 2020 και κοντά στο ισοζύγιο το 2021, αναμένεται ότι η ανάπτυξη θα ανακτηθεί πλήρως έως το τέλος του 2023. Κατά συνέπεια, προβλέπεται ότι το 2023 θα ανακτηθεί η δυναμική ανάπτυξης, δημιουργώντας τη δυνατότητα διατήρησης επαρκώς υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα και κατά συνέπεια σημαντική μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ.

Προοπτικές 2020
Λόγω της πανδημίας COVID-19 και της διαταραχής που έχει προκαλέσει στις κοινωνικοοικονομικές δομές σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ασθένεια, οι οικονομικές προοπτικές για το 2020 χαρακτηρίζονται από ακραία αβεβαιότητα και το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το βάθος και διάρκεια της κρίσης στην υγεία. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι προηγούμενες κρίσεις που αντιμετώπισε η Κύπρος το 2008-2009 και 2012-2013, με την εισαγωγή του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής τον Μάρτιο του 2013, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέτρο σύγκρισης, καθώς ήταν εγχώριες κρίσεις που προέκυψαν από ανισορροπίες κυρίως τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Η κρίση της υγείας αναμένεται να επηρεάσει ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας καθώς τα μέτρα που απαιτούνται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, έχουν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο σοκ στην ζήτηση, πέραν ​​της διαταραχής της παραγωγής / της αλυσίδας εφοδιασμού που θα είναι επίσης αναπόφευκτη. Επιπλέον, δεδομένου ότι η ίδια κρίση πλήττει σοβαρά την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, οι εξαγωγές θα επηρεαστούν αρνητικά, ιδίως στον τομέα του τουρισμού.

Παρά τις αβεβαιότητες που υπάρχουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας παρουσιάζει ένα βασικό σενάριο το οποίο προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ 7%, λαμβάνοντας υπόψη το lockdown δύο μηνών και την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από τον Μάιο, μεταβατική περίοδο 3 μηνών από Μάιο έως Ιούλιο και ανάκαμψη τους τελευταίους πέντε μήνες του έτους.

Κατά συνέπεια:

· Η ιδιωτική κατανάλωση μειώνεται κατά 7,2% που αντιστοιχεί σε σημαντική μείωση κυρίως στις κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο από το lockdown, δηλαδή για τομείς που έχουν σταματήσει εντελώς τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχών, λαμβάνοντας υπόψη το μεγαλύτερο μέρος του τομέα των υπηρεσιών όπου η σχετική κατανάλωση δεν θα ανακτηθεί πλήρως μετά τη λήξη του lockdown και λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι ορισμένες κατηγορίες κατανάλωσης ενδέχεται να αυξηθούν (π.χ. σουπερμάρκετ και φαρμακεία).

· Οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 26,1%, λόγω μείωσης κατά 70% στις κατηγορίες ταξιδιών και μεταφορών και υπό την προϋπόθεση ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει κατά το τελευταίο τρίμηνο.

· Οι εισαγωγές θα μειωθούν κατά 21,3% σε συνάρτηση με τη μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων και επίσης λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου που αναμένονται για το 2020.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κύπρου έχει λάβει έγκαιρα και στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, καθώς και μέτρα για τη διαφύλαξη του συστήματος υγείας και τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης με την προστασία των επιχειρήσεων, των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων, έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη μείωση της κατανάλωσης από ό, τι προβλέπει το βασικό σενάριο. 

Δειτε Επισης

Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»