Ο κορωνοϊός φέρνει νέα Φορολογική Αμνηστία;

Ψηλά στο κάδρο των εισηγήσεων του προς την κυβέρνηση, βάζει το ΚΕΒΕ το θέμα μιας νέας φορολογικής αμνηστίας παρόμοια με αυτή που είχε γίνει το 2005, από την κυβέρνηση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε υιοθετήσει την εισήγηση του τότε υπουργού Οικονομικών του Μάκη Κεραυνού.

Μιλώντας στο InBusinessNews ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε πως σήμερα είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να γίνει κάτι τέτοιο καθώς το κράτος χρειάζεται ρευστό. «Αυτό θα είναι ένα ισχυρό κίνητρο σε κάποιους να δηλώσουν κάποια χρήματα καθώς εάν η φορολογία του 5% που δόθηκε το 2005, αποτελεί ισχυρό κίνητρο», υπογράμμισε.

Η συνταγή του 2005

Το 2005 εάν ανατρέξει κάποιος σε προηγούμενα δημοσιεύματα ο σκοπός της αμνήστευσης κεφαλαίων είχε ως προτεραιότητα του την τόνωση των δημόσιων ταμείων προσφέροντας την ευκαιρία σε κεφάλαια που είχαν διαφυγή φορολογίας μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2002, να νομιμοποιηθούν πληρώνοντας ένα οριζόντιο φορολογικό συντελεστή της τάξεως του 5% και χωρίς να οφείλονται (ή να ζητούνται) οποιεσδήποτε άλλες διευκρινίσεις για τα αμνηστευμένα κεφάλαια.

Ένεση 120 εκατομμυρίων λιρών το 2005 με πολλαπλά οφέλη

Μιλώντας στο InBusinessNews o πρωτεργάτης της φορολογικής αμνηστίας του 2005 Μάκης Κεραυνός αναφέρθηκε στο σκεπτικό που τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

«Ήταν πολύ ιδιάζουσες οι συνθήκες το 2005. Τότε έπρεπε να βάλουμε την κυπριακή λίρα στον προθάλαμο του ευρώ και κατ’ επέκταση έπρεπε να πληρούμε τα κριτήρια του Μαάστριχτ. Παράλληλα εκείνη την εποχή είχαμε δεσμευθεί να μην επιβάλουμε νέες φορολογίες. Τότε συζητήσουμε στο Ecofin την κατάργηση των μυστικών λογαριασμών που είχαν όλες οι τράπεζες. Αυτό το πράγμα είχε αποφασιστεί να σταματήσει. Με αυτή μας την απόφαση δηλώθηκαν πέραν των 2,2 δισεκατομμυρίων κυπριακών λιρών κάτι το οποίο μας επέφερε άμεσα 120 εκατομμύρια λίρες στα κρατικά ταμεία και έδωσαν σημαντική ώθηση στην κυπριακή οικονομία. Τα ποσά αυτά επαναπενδύθηκαν και επαναφορολογήθηκαν», υπογράμμισε.

Το stop του Χάρη

Το θέμα της φορολογικής αμνηστίας τέθηκε επί τάπητος και άλλες φορές κατά τη διάρκεια της τελευταίας επταετίας επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, όμως δεν προχώρησε παρά το ότι το έβλεπε θετικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λόγω της πεισματικής άρνησης του τέως υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το InBusinessNews όποτε είχε τεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα προς συζήτηση, ο Χάρης Γεωργιάδης τόνιζε πως θα ήταν καλύτερο να δοθούν κίνητρα προς τους συνεπείς φορολογούμενους, αντί να επιβραβεύεις τους ασυνεπείς. Επιπρόσθετα τόνιζε πως τα τελευταία χρόνια υπήρχουν πολύ πιο ενισχυμένα εργαλεία ανταλλαγής πληροφορίων μεταξύ των κρατών μελών.

Αρνητική και η Τρόικα

Κάθετα αρνητική για το θέμα να σημειωθεί ήταν και η Τρόικα η οποία είχε βάλει ειδικό όρο στο κυπριακό μνημόνιο πως όσο βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία σε πρόγραμμα στήριξης δεν μπορεί να γίνει φορολογική αμνηστία.

Μετά την έξοδο της κυπριακής οικονομίας από το μνημόνιο είχε τεθεί επισταμένα αυτό το θέμα από διάφορους κύκλους με τον Χάρη Γεωργιάδη να τους απαντά πως ο ίδιος δεν πρόκειται να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία ρίχνοντας το μπαλάκι στη Βουλή.

Είχε στείλει ωστόσο μήνυμα πως αν η Βουλή λάμβανε τέτοια πρωτοβουλία, τότε θα έπρεπε να υπάρχει κανονικός φορολογικός συντελεστής και όχι μειωμένος, με απλή αφαίρεση του όρου του προστίμου.

Αμφιλεγόμενο το θέμα της φορολογικής αμνηστίας

Σύμφωνα με τον Οικονομολόγο Μάριο Κληρίδη το θέμα της φορολογικής αμνηστίας είναι πάντα αμφιλεγόμενο.

«Το κράτος έχει όφελος όταν παίρνει χρήματα από την μαύρη οικονομία η οποία εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο θα φοροδιέφευγε εσαεί. Η επιτυχία της φορολογικής αμνηστίας είναι το να έχει όφελος και ο συνεπής φορολογούμενος μέσω των φοροελαφρύνσεων. Να μετατρέψουμε δηλαδή τη μαύρη οικονομία σε άσπρη», ανέφερε.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κληρίδη, υπάρχει μεγαλύτερο όφελος το να έρθουν χρήματα από το εξωτερικό, όταν η Κύπρος χάσει κάποια χρήματα από το εξωτερικό όπως τώρα που θα χάσει έσοδα από τον τουρισμό.

Ηθικός κίνδυνος

«Υπάρχει όμως και ο ηθικός κίνδυνος όταν γίνεται η συχνά φορολογική αμνηστία σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να μην πληρώνουν», υπογράμμισε.

Καλύτερες οι φοροελαφρύνσεις στους συνεπείς

Τέλος από την πλευρά του ο Οικονομολόγος και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της φορολογικής αμνηστίας. «Οι τράπεζες μετά την κρίση του 2008 πρέπει να δηλώνουν την πηγή των εισοδημάτων τους και αυτό θα τους προκαλούσε τεράστια ζημιά. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δοθούν κίνητρα με φοροελαφρύνσεις σε όλους όσοι είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο