Ορθή η απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων

Το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων από και προς τα κατεχόμενα σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον της εγχώριας ειδησεογραφίας και αποτελεί, αναντίρρητα, την αιτία της οξείας δημόσιας αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη απόφαση από την κυπριακή κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ημερών έχουν διατυπωθεί και ακουστεί διάφορες απόψεις και θέσεις που εκτείνονται από το ότι η εν λόγω απόφαση στερείται επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης, ότι υπήρξε απουσία συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, μέχρι και ότι συνιστά προπέτασμα για πολιτικές σκοπιμότητες που ουδεμία σχέση έχουν με την επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης επί του θέματος.

Ως επαγγελματίας ιολόγος με ενεργό δράση τα τελευταία 30 χρόνια στον χώρο της υγείας και με ειδικότητα σε ζητήματα δημόσιας υγείας, επικροτώ προσωπικά τις ενέργειες της κυβέρνησης και θεωρώ ότι τα ακραία, για ορισμένους, μέτρα που ελήφθησαν με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των οδοφραγμάτων, είναι αντιθέτως απαραίτητα.

Η δημόσια υγεία και η διαφύλαξή της είναι υπεράνω όλων. Με την απειλή του κορωνοϊού να επικρέμεται πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη και την εξάπλωσή του να συνεχίζεται με απρόβλεπτους και ανησυχητικούς ρυθμούς, οτιδήποτε δε δύναται να ελεγχθεί συστηματικά και εμπεριστατωμένα από τις εκάστοτε υγειονομικές αρχές είναι πιθανό να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν και τι είδους ελέγχους έχει διενεργήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά για την πρόληψη μετάδοσης του κορωνοϊού; 

Είναι επίσης, κατά την άποψή μου, ιδιαίτερα αισθητή η απουσία των επιστημονικών φωνών από τον εξελισσόμενο δημόσιο διάλογο, παρότι το θέμα αφορά κατ’ εξοχήν τη δημόσια υγεία. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Μαρτίου, με την ελπίδα ότι σε αυτό θα συμμετάσχουν ειδικοί επιστήμονες για να ληφθεί μια απόφαση προς όφελος των Κυπρίων πολιτών.

*Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου
BSC, MSc, PhD
Iολόγος, πρώην Υπεύθυνη Εργαστηρίου Αναφοράς Ιογενών Παθήσεων Υπουργείου Υγείας

Δειτε Επισης

Η απόφαση της ΕΚΤ να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεν προκαλεί έκπληξη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάτησε «στοπ» στις αναφορές βιωσιμότητας: Πώς πρέπει να το εκλάβουν οι επιχειρήσεις;
Οι δασμοί Τραμπ και η ανάγκη διαφύλαξης των εξαγωγών του χαλλουμιού ΠΟΠ
Η εναλλακτική των ακινήτων στους κλυδωνισμούς των χρηματαγορών λόγω δασμών
Ρυθμισμένο lobbying στην Κύπρο: Μια νέα θεσμική πραγματικότητα
Δασμοί και ανταγωνιστικότητα: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;
Startups & ΜμΕ στην Κύπρο: Προκλήσεις, ευκαιρίες και ο ρόλος του κατάλληλου συμβούλου
Μπορούν οι δασμοί του Τραμπ να διασώσουν την αμερικανική οικονομία από το δυσβάσταχτο χρέος;
Ευκαιρίες και προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης
Μειώνει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τη σημασία των soft skills;