Κομισιόν: Προς αυστηρότερη νομοθεσία για τη διάσωση τραπεζών

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιολογούν το ενδεχόμενο νέας, πιο αυστηρής νομοθεσίας στις διασώσεις τραπεζών, αφού οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών εκμεταλλεύτηκαν, στην πλειοψηφία τους, κενά στους κανόνες που ψηφίστηκαν μετά την οικονομική κρίση.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται ο κανόνας της λεγόμενης «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης», σύμφωνα με την οποία η Ιταλία κατέθεσε 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ (6 δισεκατομμύρια δολάρια) στη Banca Monte dei Paschi di Siena το 2017, σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο που συντάχθηκε από το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το οποίο τέθηκε σε γνώση του Bloomberg. Κατόπιν τούτου, οι αξιωματούχοι εξετάζουν αυστηρότερα όρια για τα κονδύλια των φορολογουμένων που προορίζονται για τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση.

Μετά από τη διοχέτευση σε ταμεία ευρωπαϊκών τραπεζών περίπου 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η ΕΕ αλλάζει πολιτική και “φορτώνει” στους επενδυτές το πιθανό κόστος μιας τράπεζας η οποία βρίσκεται ενώπιον της κατάρρευσης. Από τότε, όμως, οι πολιτικοί έχουν ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποτρέψουν τραπεζικές καταρρεύσεις, προκαλώντας αντίδραση από βουλευτές και ομάδες δημοσίου συμφέροντος.

Πρόσφατα, η Γερμανία συμφώνησε για τη διάσωση της Norddeutsche Landesbank-Girozentrale έναντι 3,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια τράπεζα στο βόρειο τμήμα της χώρας, η οποία είχε υποστεί ζημιά από τοξικά δάνεια. Ιταλοί πολιτικοί δήλωσαν επίσης ότι ήταν έτοιμοι να βοηθήσουν την Banca Carige SpA όταν αυτή η τράπεζα αντιμετώπιζε πέρυσι κεφαλαιακά προβλήματα.

Η αρχή ότι οι επενδυτές επωμίζονται “το λογαριασμό” σε περίπτωση κρίσης αποδείχθηκε δύσκολο στην εφαρμογή για τις κυβερνήσεις, καθώς τα ομόλογα και οι μετοχές που εκδίδουν οι τράπεζες συχνά ανήκαν σε ιδιώτες επενδυτές. Μια βασική επίπτωση της διάσωσης του Monte dei Paschi ήταν ότι οι σημαντικοί κάτοχοι ομολόγων, εξοργίστηκαν.

Το έγγραφο της Επιτροπής επικεντρώνεται στην αλλαγή της νομοθεσίας της ΕΕ που χρησιμοποιείται από την Ιταλία, η οποία επιτρέπει τη χορήγηση κεφαλαίων σε τράπεζες που εξακολουθούν να είναι υπό διάλυση. Ο νόμος απαριθμεί μια σειρά προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται έτσι ώστε να μην γίνεται κακή χρήση αυτής της επιλογής – για παράδειγμα, τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την κάλυψη απρόβλεπτων μελλοντικών ζημιών μιας τράπεζας, όχι παρελθουσών.
 



ΠΗΓΗ: newmoney.gr

 

Δειτε Επισης

cdbbank: Η πρόοδος υλοποίησης του επιχειρηματικού της πλάνου και οι µεσοπρόθεσµοι στρατηγικοί στόχοι
Η επένδυση 1,2 δις της Eurobank στην Ελληνική και τρία deals που βάζουν πέραν των 750 εκατ. σε κυπριακές τσέπες
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank