ΣΠΟΔ: Η βελτιωμένη πορεία εξασθενεί και αναστρέφεται λόγω κορωνοϊού

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, ο οποίος δημιουργήθηκε με βάση το μοντέλο των Aruoba, Diebold και Scotti (ADS) (2009), παρουσίασε ετήσια (ΕαΕ) μείωση 0.2% το Φεβρουάριο του 2020 φτάνοντας σε επίπεδο 113.1, μετά από μειώσεις 1.1% τον Ιανουάριο, και 2.3% το Δεκέμβριο (με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα). 
 
Η βελτιωμένη πορεία του δείκτη ΣΠΟΔ που παρατηρήθηκε κατά τους τελευταίους τρείς μήνες, διακρίνεται να εξασθενεί έως και να αναστρέφεται εν όψει της πανδημίας του κορωνοϊού στην κυπριακή οικονομία. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, ο ΣΠΟΔ του Φεβρουαρίου κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν πριν από το ουσιαστικό ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην κυπριακή οικονομία. Eκτιμώντας προκαταρκτικά το ΣΠΟΔ (flash estimate) για το μήνα Μάρτιο του 202 αυτός φαίνεται, όπως παρουσιάζεται και στο διάγραμμα με την πράσινη γραμμή, να καταγράφει σημαντική μείωση, αντικατοπτρίζοντας την αναμενόμενη ύφεση στην οικονομία. Η αναστροφή και καθοδική πορεία του δείκτη προδιαγράφει την  επικείμενη σημαντική μείωση στο ΑΕΠ λόγω των πολύ σημαντικών συνεπειών της πανδημίας στους πλείστους τομείς της κυπριακής οικονομίας. 
 
Επιγραμματικά, η βελτιωμένη ετήσια πορεία του δείκτη όχι μόνο τερματίζεται αλλά  αναστρέφεται το Μάρτιο του 2020 (γράφημα) προδιαγράφοντας τις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη μεθοδολογία για τη δημιουργία του Δείκτη ΣΠΟΔ βρίσκονται στη ιστοσελίδα: http://www.ucy.ac.cy/erc/el/.
 
 

 

Δειτε Επισης

Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα
Υστερούν σε χρηματοοικονομικές γνώσεις οι Κύπριοι-Τα αποτελέσματα μελέτης του ΚΟΕ του Παν. Κύπρου
Ένωση Πλοιοκτητών: Έμπρακτη συμμετοχή στην προσπάθεια «Αμάλθεια»-Προσέφερε τρόφιμα αξίας €300.000
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ