Σολτς: Γιατί το Βερολίνο δεν θέλει ευρω-ομόλογο

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς,  μιλώντας χθες στο Bloomberg, αφού εξήγησε πώς θα δοθούν 750 δισ. ευρώ την Γερμανική οικονομία (από τον Γερμανικό προϋπολογισμό) ερωτώμενος για τα ευρω- ομόλογα απάντησε ότι η διαφορά με τις ΗΠΑ είναι ότι πολλές δραστηριότητες είναι σε εθνικό επίπεδο και όχι σε ομοσπονδιακό.

Με άλλα λόγια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπονοεί ότι πρόκειται για εθνικές αρμοδιότητες των κρατών, οι οποίες θα έπρεπε να παραχωρηθούν προκειμένου να λειτουργήσουν, όπως στις ΗΠΑ, όπου το Υπουργείο Οικονομικών ή η Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει τα χρέη Πολιτειών.

Τα εργαλεία υπάρχουν μέσω του (ΕSM), εννοώντας τις πιστωτικές γραμμές. Η Γερμανία, κατέληξε, θα δείξει αλληλεγγύη στην Ευρώπη, δίχως να κάνει καν αναφορά στα ευρω- ομόλογα.

Η βασική και μόνιμη διαφωνία της Γερμανίας είναι ότι οι χώρες θα δανείζονται με το ίδιο κόστος κι ας έχουν εκτρέψει τα δημόσια οικονομικά τους, εμφανίζοντας μεγάλα ελλείμματα και χάσμα στο χρέος. Περαιτέρω, για τα ευρώ – ομόλογα υπάρχει και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας που έχει εκφράσει τις διαφωνίες.

Επίσης ανέφερε τον μηχανισμό ΟΜΤ ( Οutright Monetary Transactions ), δηλαδή τις οριστικές νομισματικές συναλλαγές και περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό Ταμείο διάσωσης και τις εκδόσεις ομολόγων. Ο μηχανισμός OMT ευνοεί τις χώρες της ζώνης του ευρώ, των οποίων τα δημόσια οικονομικά οικονομικά δεν επιτρέπουν τις εκδόσεις.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street
Fed: Η επιμονή του Πάουελ να διατηρήσει τα υψηλά 20ετίας και το στοίχημα των επενδυτών
Μόσχα: Προειδοποιεί τη Δύση με «σκληρή» απάντηση αν πειραχτούν τα περιουσιακά της στοιχεία
Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό