Μετρούν πληγές οι επιχειρήσεις

Δεδομένο θεωρείται πλέον το γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ η αβεβαιότητα για το πότε αναμένεται να κορυφωθεί η πανδημία και να αρχίσει να εξασθενεί καθιστά αδύνατη την όποια πρόβλεψη ή εκτιμήσεις για το μέγεθος των απωλειών σε νευραλγικούς τομείς της Οικονομίας, τουρισμό, εστίαση, ξενοδοχεία, λιανικό εμπόριο και άλλοι τομείς που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται από την προσωρινή αργία.

Με την εφαρμογή των μέτρων στις 16 Μαρτίου μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κατέβασαν ρολά, ενώ στην πορεία κι άλλες επιχειρήσεις ακολούθησαν λόγω της μηδαμινής καταναλωτικής κίνησης εκτός από υπεραγορές και φαρμακεία. Ξενοδοχεία ανέστειλαν την λειτουργία τους με άγνωστο ορίζονται για το πότε αναμένεται να επαναλειτουργήσουν, εκτός από τα ξενοδοχεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να λειτουργήσουν ως χώροι καραντίνας για τους Κύπριους που επαναπατρίζονται από το εξωτερικό.

ΚΕΒΕ
Μετά από έκτακτη του συνεδρία κατά την οποία έγινε ανασκόπηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, το ΚΕΒΕ καλεί τις επιχειρήσεις  μέλη του να προσπαθήσουν, όσο αυτό τους επιτρέπεται από την πολύ δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, να διατηρήσουν στην απασχόληση όλο ή σημαντικό μέρος του προσωπικού τους, αξιοποιώντας, όπου είναι δυνατό τα σχέδια της κυβέρνησης για προσωρινή αναστολή εργασιών.
 
Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να ενισχύσει με κάθε τρόπο τη ρευστότητα  των επιχειρήσεων σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουν, παρατείνοντας ή αναστέλλοντας προσωρινά τις προθεσμίες καταβολής διάφορων φορολογιών και εισφορών όπως πχ ΦΠΑ, ΤΚΑ, Ταμείο Συνοχής, ως επίσης και άλλες εισφορές επί του μισθολογίου χωρίς την επιβολή προστίμων και τιμωρητικών μέτρων. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’ όψιν η σοβαρή υποστελέχωση όλων σχεδόν των δημόσιων υπηρεσιών που αντικειμενικά δυσκολεύει την έγκαιρη αποπληρωμή τους.

Την ίδια ώρα, ζητά όπως συμπεριληφθούν όλες οι επιχειρήσεις στο πρόγραμμα παράτασης των προθεσμιών καταβολής του ΦΠΑ, και όχι μόνο όσες  έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο του  €1 εκατ. καθ΄ ότι αυτή την περίοδο όλες ανεξαίρετα οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
 
Ζητά επίσης από το Κράτος τη μη χρέωση (και κατ΄ επέκταση τη μη είσπραξη) του ποσοστού που του αναλογεί από τη Σύμβαση για την ανάθεση  του λιμένος Λεμεσού, για όλα τα εξαγωγικά φορτία, για περίοδο 6 μηνών, σε μια κίνηση ενίσχυσης των εξαγωγών.

Σε ό,τι αφορά τις Τράπεζες, το ΚΕΒΕ ζητά όπως αυτές προχωρήσουν σε αναστολή καταβολής των δόσεων/τόκων  μέχρι το τέλος του 2020, για τους συνεπείς δανειολήπτες στη βάση ορθολογιστικών αξιολογήσεων και να επεκταθεί η περίοδος αποπληρωμής των δανείων κατά 1 χρόνο για αποπληρωμή των δόσεων/τόκων που θα ανασταλούν λόγω της κατάστασης. Ζητά επίσης την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών από πλευράς των τραπεζών ώστε να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή διοχέτευση της νέας αυτής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Δειτε Επισης

Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»