Η Γερμανία εγκρίνει πακέτο 750 δισ. ευρώ για τnν αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας
15:25 - 23 Μαρτίου 2020
Η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην ανάληψη δισεκατομμύριων σε νέο χρέος ως μέρος ενός πρωτοφανούς πακέτου συνολικού ύψους άνω των 750 δισ. ευρώ (800 δισ. δολαρίων) για να μετριάσει τις συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα παρέχει 156 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση πρόσθετων κοινωνικών δαπανών και για την άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων. Η Γερμανία συμφώνησε επίσης να δημιουργήσει ένα ταμείο διάσωσης 600 δισ. ευρώ για την παροχή δανείων και εγγυήσεων σε εταιρείες που έχουν πληγεί από την πανδημία και για να αγοράσει μετοχές πληττόμενων επιχειρήσεων. Τα 600 δισ. αναλύονται σε 400 δισ. ευρώ για εγγυήσεις, 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση εταιρειών και 100 δισ. ευρώ για κρατικά δάνεια.
Η Γερμανία έκανε το σωστό πράγμα «να ενεργοποιήσει το μπαζούκα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλμάιερ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Το υπουργικό συμβούλιο της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ υπέγραψε το σχέδιο δαπανών σε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα. Η καγκελάριος αναγκάστηκε να προεδρεύσει της συνεδρίασης μέσω βιντεοδιάσκεψης καθώς παραμένει σε καραντίνα στο σπίτι της από την Κυριακή το βράδυ.
Καθώς οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας ξεκαθαρίζουν, ο κυβερνών συνασπισμός της Μέρκελ εγκαταλείπει μια μακροχρόνια δέσμευση για ισοσκελισμένουςπροϋπολογισμούς και χρησιμοποιεί εξουσίες έκτακτης ανάγκης για την αναστολή των κανόνων περιορισμού δανεισμού που κατοχυρώνονται στο σύνταγμα. Η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 5% φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.
Εκτός από τα 156 δισ. νέου χρέους, το ταμείο διάσωσης θα μπορούσε να εκδώσει μέχρι και 200 δισ. ευρώ σε πρόσθετο χρέος εάν χρειαστεί. Το τελικό μέγεθος των δανείων του ταμείου διάσωσης εξαρτάται από τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα ζητήσουν κρατική βοήθεια, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών.
Τα 156 δισ. ευρώ σε νέο χρέος, που αντιστοιχούν στο 4,5% περίπου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), αποτελούν μέρος ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί στην Βουλή την Τετάρτη.
Τη Δευτέρα ξεκίνησε η κυβερνητική πρωτοβουλία για τη χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις περίπου 500 δισ. ευρώ μέσω της κρατικής τράπεζας ανάπτυξης KfW .
«Το βασικό είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία», ανέφερε ο Αλτμαιερ σε δήλωσή του και πρόσθεσε ότι «μεγάλο μέρος αυτού είναι η παροχή ρευστότητας.»
ΠΗΓΗ: newmoney.gr