ΔΝΤ: Πρόβλεψη για παγκόσμια ύφεση βαθύτερη του 2008
21:06 - 23 Μαρτίου 2020
Η επίπτωση της πανδημίας κορωνοϊού θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, η οποία ενδεχομένως ξεπεράσει την επίπτωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ανάφερε σήμερα στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης της G20, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση πολλών οικονομιών του πλανήτη.
Το 2009 το παγκόσμιο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6%, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ ενώ στις αναπτυγμένες οικονομίες η μείωση ήταν 3,16% και στις χώρες της ευρωζώνης 4,08%. Η σημερινή προειδοποίηση της επικεφαλής του Ταμείου, προς τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες, δεν περιείχε ποσοτική εκτίμηση, ωστόσο, η Κ.Γκεοργίεβα δήλωσε ευθαρσώς ότι ότι οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης είναι «αρνητικές» για το 2020. Έσπευσε ωστόσο να σημειώσει πως το 2021 αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη.
Κατά το ΔΝΤ, 80 χώρες από τις 189 συνολικά που είναι μέλη του έχουν προσφύγει στη βοήθεια του ζητώντας προγράμματα στήριξης. Το Ταμείο διαθέτει ήδη 1 τρις δολάρια για την υποστήριξη των επιπτώσεων. Η Γκεοργκίεβα, δήλωσε εξάλλου ότι το ΔΝΤ στηρίζει πλήρως τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν λάβει πολλές χώρες για να στηρίξουν τα συστήματα υγείας και να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Η Γκεοργκίεβα προέτρεψε να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια, εκτιμώντας ότι οι προηγμένες οικονομίες «είναι σε καλύτερη θέση» για να απαντήσουν στη κρίση, ενώ πολλές αναδυόμενες ή φτωχές χώρες «αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις». Όπως είπε, από την αρχή της κρίσης οι επενδυτές απέσυραν 83 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αναδυόμενες αγορές, κάτι που συνιστά «τη μεγαλύτερη έξοδο κεφαλαίων που έχει καταγραφεί ποτέ».
Στη δική της ανακοίνωση, η Παγκόσμια Τράπεζα υπενθύμισε ότι ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση. «Ετοιμάζουμε επίσης προγράμματα σε 49 χώρες και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για 16 από αυτά εντός της εβδομάδας», είπε ο πρόεδρός της, Ντέιβιντ Μάλπας