Αποθέματα στις Υπεραγορές για πέραν των δύο μήνων
19:04 - 21 Μαρτίου 2020
Απρόσκοπτα λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα, παρά την παγκόσμια αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών του κοινού.
«Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχουν αποθέματα για διάστημα πέραν των δύο μηνών σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης και φαγώσιμα και καθαριστικά, υπάρχει πλήρης επάρκεια», ανέφερε ο κ. Αντωνίου μιλώντας στο ΚΥΠΕ.
Όπως είπε ο ΓΔ της ΟΕΒ, συνεχίζει να λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα απρόσκοπτα με κάποιες πολύ μικρές καθυστερήσεις.
Εξήγησε πως η βιομηχανική παραγωγή συνεχίζεται σε όλες τις χώρες από τις οποίες γίνονται εισαγωγές προϊόντων στην Κύπρο, όπως Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία και Ουγγαρία.
«Έχουμε ομαλότατη ροή προϊόντων με πολύ μικρές καθυστερήσεις σε ελάχιστα προϊόντα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι εισαγωγείς – διανομείς ανανεώνουν συνεχώς τα αποθέματά τους.
Εξάλλου, εξήγησε, τόσο οι εμπορικές αερομεταφορές (cargo) και οι θαλάσσιες μεταφορές λειτουργούν, χωρίς κανένα εμπόδιο.
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, στις καθυστερήσεις περιλαμβάνονται πρώτες ύλες για την Παρασκευή αντισηπτικών όπως καθαρό οινόπνευμα και το συστατικό ισοπροπανόλη.
Προβλήματα ρευστότητας προκαλούν καθυστερήσεις
«Δεν υπάρχει τίποτα που πρέπει να μας ανησυχεί», είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα της ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
Όπως σημείωσε, κάποιες επιχειρήσεις που πριν την εμφάνιση της κρίσης του κορωνοϊού ήταν υγιέστατες και επικερδείς, άρχισαν να παρουσιάζουν προβλήματα ρευστότητας και προβλήματα στην εκτέλεση των εισαγωγών τους, διευκρινίζοντας ότι δεν αφορά προϊόντα πρώτης κατανάλωσης, αλλά την εισαγωγή υλών που αφορούν περιπτώσεις όπως την παρασκευή κάποιων φαρμακευτικών προϊόντων.
«Αρκετές από τις επιχειρήσεις αυτές, υγιείς και επικερδείς επιχειρήσεις, άρχισαν να παρουσιάζουν οξύ πρόβλημα ρευστότητας», είπε ο ΓΔ της ΟΕΒ και συμπλήρωσε: Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει μια χαλάρωση των διευκολύνσεων που παρέχουν οι τράπεζες, έτσι ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εισαγωγές τους.
ΚΥΠΕ