Κορωνοϊός: Συνέπειες – σοκ σε παγκόσμια οικονομία και αγορές

Σοκ και δέος δημιουργεί όχι τόσο η χθεσινή βουτιά (-6,3%) της Wall street, αλλά, κυρίως, το μέγεθος των συνεπειών που θα προκαλέσει ο ιός τόσο στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς.

Η ύφεση είναι πλέον το βασικό σενάριο καθώς σχεδόν κάθε μισή ώρα, οι ομοσπονδίες εργαζομένων ή εταιρείες προχωρούσαν σε δηλώσεις σχετικά με τις απώλειες θέσεων εργασίας στον κλάδο της εστίασης, των ξενοδοχείων ή τις διακοπές εργοστασίων στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Σε μια δραματική τηλεφωνική συνομιλία προς το CNBC, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman έκανε έκκληση προς τον πρόεδρο Τραμπ να αυξήσει το κλείσιμο των δραστηριοτήτων προκειμένου να σωθεί η οικονομία απο την εξάπλωση του ιού. Οι δε προβλέψεις των ξένων οίκων πλέον προκαλούν πλέον τρόμο αφού η Γερμανική Deutsche Βank προέβλεψε ότι, η πτώση του Αμερικανικού ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο θα φθάσει το 13% ενω για την Ευρώπη οι προβλέψεις είναι ακόμα χειρότερες καθώς θα φθάσει το…24%!

Ο Dow Jones έκλεισε λοιπόν στις 19838,92 μονάδες χάνοντας 1338 μονάδες ή 6,3%, μια ημέρα μετά αφότου η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο-μαμούθ ύψους 1,2 δισ. δολαρίων. O Δείκτης βαρόμετρο των αμερικανικών αγορών SP έχασε 5,2% φθάνοντας τις 2398 μονάδες. Η βουτιά της αμερικανικής αγοράς είχε φθάσει έως το 11%, αλλά η πτώση περιορίστηκε όταν ο αξιωματούχος του Λευκού οίκου Larry Kudlow δήλωσε ότι το αμερικανικό δημόσιο θα μπορούσε να αγοράσει μετοχές υπο αυστηρές προϋποθέσεις. Λίγο αργότερα, λειτούργησαν ο μηχανισμός διακοπής της λειτουργίας της συνεδρίασης (αυτόματοι διακόπτες) όταν η αγορά έχανε 7%.

Ετοιμάζουν νέο σχέδιο «μπαζούκα»
Νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες 4% και έγινε γνωστό ότι η κεντρική τράπεζα ΕCB αλλά και ο ESM προετοιμάζουν μια νέα κίνηση με στόχο την ρίψη χρημάτων απο το ελικόπτερο, αφού η προηγούμενη κίνηση απογοήτευσε τις αγορές.

Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ECB εξετάστηκε η έκδοση ευρω-ομολόγου, έκδοση ομολόγων απο τον ΕSM ή και απευθείας αγορές ομολόγων. Τελικά, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη η ECB ανακοίνωσε εκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας ύψους 750 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Αυτό το νέο πρόγραμμα αγοράς ονομάζεται Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP  – και οι αγορές θα πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού που είναι επιλέξιμες υπό το υφιστάμενο πρόγραμμα αγοράς (ΑΑP).

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι