O Κορωνοϊός δεν επηρεάζει την καινοτομία

Μπορεί ο πλανήτης εδώ και λίγες βδομάδες να βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω του κορωνοϊου , η επιχειρηματικότητα και οι καινοτόμες ιδέες δεν σταματούν.

Αντιθέτως!

Σε περιόδους κρίσεων , οι άνθρωποι απέδειξαν πως τα καταφέρνουν να επιβιώνουν επειδή άρχισαν να σκέφτονται διαφορετικά, έμαθαν να πρωτοτυπούν και να βρίσκουν νέες προσεγγίσεις για την καθημερινότητά τους!

Το γεγονός , όμως, ότι η καινοτομία δεν κολλά από κανένα ιό, επιβεβαιώνεται και από τη συνεχή ροή καταχώρησης αιτήσεων προστασίας πατεντών, εμπορικών σημάτων και βιομηχανικών σχεδίων στην Ευρώπη. Από τον Ιανουαρίο μέχρι σήμερα, οι αιτήσεις προστασίας συνεχίζονται αδιάκοπτα και καλύπτουν νεες υπηρεσίες και προϊόντα της καθημερινότητάς μας.

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Ευρ. Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΡΟ), που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες, το 2019 καταγράφηκε αύξηση στις αιτήσεις καταχώρησης πατεντών με τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων να ξεπερνά τις 180 χιλιάδες.

Αυτό, όμως, που είναι πιο πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι αιτήσεις που αφορούσαν τον τομέα της ψηφιακής επικοινωνίας και τεχνολογίας ξεπέρασαν κατά πολύ τις πατέντες της ιατρικής επιστήμης (φαρμακευτικά σκευάσματα και εξοπλισμό) γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά. Η τεχνολογία 5G και Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) κάλυψε τις περισσότερες αιτήσεις.

Οι αιτήσεις του 2019 επιβεβαιώνουν , επίσης, την αλματώδη παρουσία των κινεζικών εταιρειών στις νέες τεχνολογίες. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις πατεντών που προέρχονται από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι.   Έτσι, σε σειρά κατάταξης οι χώρες με τις περισσότερες αιτήσεις ήταν οι ΗΠΑ (με ποσόστο 25% των συνολικών αιτήσεων), η Γερμανία (15%), η Ιαπωνία (12%) και η Κίνα (7%).


Οι πέντε εταιρείες που καταχώρησαν τις πιο πολλές ευρωπαϊκές πατέντες το 2019 είναι
- Η κινεζική  HUAWEI ( 3524 αιτήσεις)
- Η κορεατική Samsung (2858 αιτήσεις)
- Η κορεατική LG (2817 αιτήσεις)
- Η αμερικανική United Technologies (2813 αιτήσεις)
- Η γερμανική Siemens (2619 αιτήσεις)
 

H εταιρεία alphabet (μητρική εταιρεία της Google) καταχώρησε 673 πατέντες (όλες σε σχέση με τεχνολογία ηλεκτρονικών υπολογιστών)
 

Τέλος, μια στις δέκα αιτήσεις καταχωρήθηκαν από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και μία στις πέντε αιτήσεις από  μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή ιδιώτες γεγονός που δείχνει την σημασία που δίδεται στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας από πολλά στρώματα της κοινωνίας.
 

Η ιστορία δείχνει πως ο παγκόσμιος πολιτισμός εξελίσεται και επιβιώνει επειδή ξέρει να καινοτομεί και να εφευρίσκει. Τα μικρόβια , οι επιδημίες και οι δυσκολίες που σήμερα βιώνουμε έχουν και μια παράπλευρη διάσταση (την μόνη -ίσως- θετική). Δηλαδή οι μέρες αυτές θα αποτελέσουν την αρχή για μια σειρά από νέα ανθρώπινα επιτεύγματα και εφευρέσεις για το καλό της ανθρωπότητας και του πολιτισμού.  

Του Μαρίνου Κλεάνθους, Δικηγόρου IP CYPRUS

Δειτε Επισης

Η απόφαση της ΕΚΤ να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεν προκαλεί έκπληξη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάτησε «στοπ» στις αναφορές βιωσιμότητας: Πώς πρέπει να το εκλάβουν οι επιχειρήσεις;
Οι δασμοί Τραμπ και η ανάγκη διαφύλαξης των εξαγωγών του χαλλουμιού ΠΟΠ
Η εναλλακτική των ακινήτων στους κλυδωνισμούς των χρηματαγορών λόγω δασμών
Ρυθμισμένο lobbying στην Κύπρο: Μια νέα θεσμική πραγματικότητα
Δασμοί και ανταγωνιστικότητα: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;
Startups & ΜμΕ στην Κύπρο: Προκλήσεις, ευκαιρίες και ο ρόλος του κατάλληλου συμβούλου
Μπορούν οι δασμοί του Τραμπ να διασώσουν την αμερικανική οικονομία από το δυσβάσταχτο χρέος;
Ευκαιρίες και προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης
Μειώνει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τη σημασία των soft skills;