60 χρόνια αναμονής για ανάπτυξη στις Βρετανικές Βάσεις

Το 2014 επιτεύχθηκε μία πολύ σημαντική συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Κυβέρνησης και Βρετανίας, η οποία έδωσε ελπίδες στους κατοίκους 3 δήμων και 16 κοινοτήτων που επηρεάζονται από τις Βάσεις. 

Διαβάστε ακόμα:
B. Ειρήναρχος: Οι κυβερνήσεις πρέπει να στηρίζουν την οικονομία της γνώσης

Ένα ξενοδοχείο μόνο για ενήλικες έρχεται στην Αγία Νάπα (photos)
 
Η συμφωνία προνοούσε ότι η Κυπριακή αρχή, θα μπορεί να εκδώσει άδειες ανάπτυξης μετά από συγκατάθεση των Βρετανικών Βάσεων, σε μη στρατιωτικές περιοχές.  Ξεκίνησε μία προσπάθεια, η οποία σύμφωνα με τις αρχικές υποσχέσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα διαρκούσε μερικούς μήνες και θα τέλειωνε περί τα τέλη του 2014.
 
Έκτοτε μετά από συνεδρίες, εκτιμήσεις, περιβαλλοντικές και άλλες μελέτες, οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων κοινοτήτων αναμένουν την υιοθέτηση των πολεοδομικών ζωνών που θα δημιουργήσουν νέες αξίες, θέσεις εργασίας και έσοδα για τις κοινότητες, βάση των ελπίδων που είχαν δημιουργηθεί με την εξαγγελία της συμφωνίας.     
 
Οι μήνες έγιναν χρόνια
Οι μερικοί μήνες, έχουν γίνει 6 χρόνια.  Έχει σπαταληθεί χρήμα και χρόνος των δημοσίων υπαλλήλων που ασχολήθηκαν με το θέμα και ο κόσμος ακούει κάθε 6 μήνες τον νέο χρόνο παράτασης, κατά τον οποίον θα εξαγγελθούν οι πολεοδομικές ζώνες. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών περιμένουν εδώ και 60 χρόνια να αναπτύξουν τις περιουσίες τους. Από το 1960 και μετά, όλες οι κοινότητες τις Κύπρου πήραν το δικαίωμα να αναπτύσσουν και να πωλούν τις περιουσίες τους. Οι κάτοικοι των περιοχών των βάσεων περιμένουν ακόμα μετά από 60 χρόνια να τους δοθούν ίσα δικαιώματα, όπως αυτά των συμπατριωτών τους.

Μύθος το ότι ευθύνονται οι Βρετανοί
 
 
Μιλώντας στο InBusinessNews ο Αδάμος Παλουρτής εκ μέρους της Επιτροπής Ιδιοκτητών της Κοινότητας Ορμήδειας ανέφερε ότι το επιχείρημα ότι ευθύνονται οι Άγγλοι, το οποίο προέβαλαν οι εμπλεκόμενοι κυβερνητικοί φορείς, έχει πλέον καταρριφθεί.  «Οι αρχές των Β. Βάσεων έχουν νέα ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους η οποία αφορά το θέμα αυτό και περιμένουν την έγκριση των Κυπριακών αρχών για να την ενεργοποιήσουν, όπως μας αναφέρθηκε τηλεφωνικώς. (Βλέπε https://www.sbaadministration.org/).Καταλήγουμε δυστυχώς στο πιο πάνω συμπέρασμα αφού παρακολουθήσαμε διάφορα γεγονότα.  Κυριότερο από αυτά ήταν η πρώτη συνεδρία της Επιτροπής που διορίστηκε για τη υιοθέτηση των πολεοδομικών ζωνών, η οποία έγινε στο Πανεπιστήμιο UCLan στην Πύλα υπό την προεδρία του Τμήματος Πολεοδομίας.  Εκεί συμμετείχαν όλα τα επηρεαζόμενα κυβερνητικά τμήματα και εκπρόσωποι των Β. Βάσεων και προσκλήθηκαν για μία και μοναδική φορά ο κοινοτάρχης Ορμήδειας και 4 άτομα από την Επιτροπή Ιδιοκτητών Ορμήδειας», υπογράμμισε.

Η αδικαιολόγητη επιμονή της Πολεοδομίας
Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα πάντα με τον κ. Παλουρτή ήταν η έντονη επιμονή του Τμήματος Πολεοδομίας για υιοθέτηση ζώνης προστασίας της παραλίας 90 μέτρα από το σημείο που αρχίζει η θάλασσα.  «Να σημειωθεί ότι η παραλία Ορμήδειας αποτελείται περίπου από 170 ιδιωτικά τεμάχια, τα πλείστα επί της παραλίας, όπως φαίνονται στον χάρτη. Την περιοχή με άσπρο χρώμα διαχειρίζεται το δασονομείο, την οποία κάλλιστα μπορεί να μετατρέψει σε δάσος αν επιθυμεί.  Η κίτρινη γραμμή δείχνει κατά προσέγγιση τα 90 μέτρα ζώνης προστασίας που εισηγείται η Πολεοδομία, τα οποία στην ουσία δεν θα έχουν συντελεστή δόμησης. Δηλαδή για ποια ανάπτυξη μιλούμε; Για 50-60 κτήματα που θα μείνουν εκτός της ζώνης προστασίας παραλίας;», ανέφερε.
 

Καταγγελίες χωρίς απάντηση
Στη συνέχεια των δηλώσεων του ο κ. Παλουρτής μας ανέφερε ότι κατήγγειλαν γραπτώς τα ακόλουθα, χωρίς να πάρουν οποιαδήποτε απάντηση:

-Η θαλάσσια περιοχή που φιλοξενεί την ΑΗΚ Δεκέλειας και τον σταθμό αφαλάτωσης νερού είναι σχεδόν νεκρή από άποψη ύπαρξης ψαριών.  Τα επίπεδα άλατος στο νερό είναι υπερβολικά ψηλά, λόγω της λειτουργίας του σταθμού αφαλάτωσης και επανατοποθέτησης του άλατος στην θάλασσα σε κοντινότερη απόσταση από την ακτή, από ότι προβλέπεται. 

-Το πλύσιμο των μηχανημάτων της ΑΗΚ προκαλεί συνεχή μόλυνση καθώς το λερωμένο νερό και χημικά ρέουν συνεχώς στην θάλασσα. 

-Το δασονομείο ξερίζωσε σε μία μέρα προστατευόμενα δέντρα και φυτά σε έκταση πέραν των 20.000τ.μ, για να φυτέψει μικρά δέντρα τα οποία σήμερα…..φυτοζωούν. Αυτό είναι προστασία του περιβάλλοντος;

«Για τις πιο πάνω καταγγελίες, όχι μόνο δεν ελήφθη καμία απάντηση από τους αρμοδίους που τάχα νοιάζονται για το περιβάλλον, αλλά σε μερικές περιστάσεις έδρασαν εκδικητικά για την φίμωση των φωνών διαμαρτυρίας που ακούστηκαν», σημείωσε.  
  
Κάτοικοι β’ κατηγορίας
Επιπρόσθετα ο κ. Παλουρτής διερωτήθηκε γιατί στον δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, χορηγούνται άδειες για ανάπτυξη σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο που αρχίζει το νερό, ενώ στις Βάσεις πρέπει να αρχίζει η ανάπτυξη από τα 90 μέτρα;  «Μήπως θα ήταν καλό για κάποιους, οι επηρεαζόμενες κοινότητες να παραμείνουν χωριά για σκουπίδια και λύματα, για εξυπηρέτηση των γύρω κοινοτήτων εκτός των βάσεων;», διερωτήθηκε.

Αναστάτωση από τη συνεχή αναβολή
Καταλήγοντας ο κ. Παλουρτής ανέφερε πως πριν μερικά χρόνια έγινε εισήγηση να γίνει στην Ορμήδεια σταθμός επεξεργασίας λυμάτων η οποία ματαιώθηκε μετά από σοβαρές διαμαρτυρίες των κατοίκων. «Ο κόσμος στις κοινότητες που επηρεάζονται είναι πολύ αναστατωμένος με την συνεχή αναβολή, όπου φοβούμαστε πως στο τέλος αυτοί που θα ωφεληθούν, θα είναι μόνο οι επαγγελματίες που ετοίμασαν μελέτες έναντι αμοιβής και όχι ο κόσμος που στερείται τα δικαιώματά του πέραν του μισού αιώνα τώρα», κατέληξε.
 
 

Δειτε Επισης

65% πληρότητα για το Neocleous Tower-Το νέο επιχειρηματικό κέντρο της Λεμεσού
Μ. Αντώνιου: Αυξάνονται καθημερινά οι πιέσεις στην οικονομία λόγω της απεργίας στον κλάδο σκυροδέματος
Οι ντόπιοι αγοραστές κάλυψαν την… τρύπα που δημιούργησε η μείωση των πωλήσεων ακινήτων σε ξένους
Ανένδοτες οι συντεχνίες στο σκυρόδεμα... Ο όρος που θέτουν για να τερματίσουν την απεργία
Γύρισαν την πλάτη και στην πρόταση των εργοδοτών οι συντεχνίες-Τσιμέντο η αδιαλλαξία των εργαζομένων στο σκυρόδεμα
Ζυγίζουν την πρόταση των εργοδοτών και παίρνουν τις αποφάσεις τους οι συντεχνίες στο έτοιμο σκυρόδεμα
Ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στο Τσέρι η Green Dot-Οι κύριες δραστηριότητες κατά την λειτουργία του
Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία
Ζητούν και τα ρέστα οι απεργοί στο σκυρόδεμα-«Δεν έχω μαγικό κουμπί» διαμηνύει ο Γιάννης Παναγιώτου