Αιμορραγία $6 τρισ. στη χειρότερη εβδομάδα για τις μετοχές από το 2008

Δεν έχουν τέλος οι ρευστοποιήσεις στις αγορές μετοχών, καθώς η εξάπλωση του νέου κοροναϊού γεννά φόβους για μία νέα παγκόσμια ύφεση. Η αντίδραση των επενδυτών ξυπνά μνήμες από την κρίση του 2008, όταν η παγκόσμια πιστωτική ασφυξία έθεσε τους δείκτες σε τροχιά ελεύθερης πτώσης.

Σήμερα δεν αντιμετωπίζει κάποια άμεση απειλή το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η οικονομία αν και έχει κατεβάσει ταχύτητα, αναπτύσσεται. Είναι ο φόβος μίας πανδημίας εκείνος που προκαλεί βαρύτατα συμπτώματα στις αγορές. Η τελευταία εβδομάδα είναι η χειρότερη από το 2008, με τις απώλειες των μετοχών παγκοσμίως να φτάνουν τα 6 τρισ. δολάρια. 

Μαζικές είναι οι ρευστοποιήσεις από νωρίς το πρωί στις αγορές της Ασίας, με τον ιαπωνικό δείκτη Νikkei 225 να κάνει βουτιά 4,14% και τον Σύνθετο Δείκτη στη Σαγκάη να υποχωρεί 3,4%. Απώλειες 2,5% καταγράφει ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, πτώση 2,7% σημειώνει ο ινδικός BSE Sensex, στο -3,3% είναι ο S&P/ASX στο Σίντνεϊ. 

O πανικός των επενδυτών στην Ασία πυροδοτήθηκε εν μέρει και από την ελεύθερη πτώση του Dow Jones το βράδυ της Πέμπτης στη Wall Street. O ιστορικός αμερικανικός δείκτης έκανε βουτιά σχεδόν 1.200 μονάδων. Δεν έχει ποτέ άλλοτε στην ιστορία του χάσει τόσες πολλές μονάδες σε μία ημέρα. Σε ποσοστό η πτώση ήταν 4,42% όσο και για τον S&P 500, ενώ απώλειες 4,6% είχε και ο Nasdaq. Mε πτώση 3,7% είχε κλείσει τη συνεδρίαση και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. 

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All Country Index είναι και επισήμως σε φάση διόρθωσης με απώλειες άνω του 10% σε σχέση με τα υψηλά στα οποία βρισκόταν στα μέσα του μήνα. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Αύξηση στις εξαγωγές Γερμανίας, απροσδόκητη μείωση στις παραγγελίες τον Μάρτιο
Wall: Διερύνει το θετικό ρεκόρ του στο 5x5 o Dow
Ορκίστηκε Πρόεδρος της Ρωσίας για πέμπτη φορά ο Πούτιν
Ρωσία: Τα πυρηνικά γυμνάσια μπορεί να ηρεμήσουν τους «θερμοκέφαλους» της Δύσης
Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός