Σε λειτουργία το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κύπρου

Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ ανακοινώνει ότι έχει λάβει στις 7 Φεβρουαρίου 2020 Άδεια Λειτουργίας του Φωτοβολταϊκού της Πάρκου, ισχύος 8MWp, το οποίο έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 8 Φεβρουαρίου 2020. 

Το φωτοβολταϊκό πάρκο της Εταιρείας, δυναμικότητας 8MWp, είναι σήμερα το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κύπρου, και βρίσκεται στην περιοχή Αμαλά, σε απόσταση περίπου οκτώ χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις της Τσιμεντοποιίας. Το έργο εντάσσεται στο σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) «Παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ με τελική κατάληξη την ένταξη των έργων στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού» και αναμένεται να καλύψει το 10% περίπου των αναγκών, της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, σε ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το πάρκο θεωρείται «πράσινη ανάπτυξη» και συμβάλλει στην επίτευξη των εθνικών στόχων της Κύπρου για το 2020 και στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), εφόσον υπολογίζεται ότι θα αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση περίπου 10.000 τόνων CO2. Μέσα στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας εντάσσεται και η αποκατάσταση της υποκείμενης περιοχής, ενός ανενεργού λατομείου, ιδιοκτησίας της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, που φιλοξενεί το «πράσινο» αυτό έργο.

Το συνολικό κόστος αδειοδότησης, κατασκευής και σύνδεσης του έργου ανήλθε στα 6,5 περίπου εκατομμύρια ευρώ και εργολάβος ήταν οι εταιρείες “Sunel UK Ltd”  και “Sunel (Cyprus) Ltd”.

Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού, έχοντας εντάξει στη στρατηγική της τους 17 Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης που θεσπίστηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ανταποκρίνεται στους ευρωπαϊκούς στόχους για κλιματική αλλαγή και στην υπεύθυνη διαχείριση περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Άλμα 3% στις τιμές λόγω αποκλιμάκωσης δασμών και CPI στις ΗΠΑ
Σε εξέλιξη η μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ
Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας: Σε δημόσια διαβούλευση οι τροποποιητικοί κανονισμοί για το υγραέριο
ΑΔΜΗΕ-Terna: Μνημόνιο συνεργασίας για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Ιταλίας
Παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του GSI ο ΑΔΜΗΕ-«Άγνοια όρων που διέπουν ευρωπαϊκά έργα»
Ενέργειες Χριστοδουλίδη μακριά από τα φώτα για το ρεύμα...Ζήτησε από ΡΑΕΚ και ΑΗΚ να μην μπουν αυξήσεις
Διευρύνονται οι δικαιούχοι της ειδικής διατίμησης 08 της ΑΗΚ-Εντάσσονται οικογένειες με 5 ή περισσότερα εξαρτώμενα
Άλμα 3% στις τιμές πετρελαίου με ώθηση από τις προοπτικές προόδου στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
Τα έργα και τα μέτρα της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα-Απαντά στο ΑΚΕΛ το Υπ. Εμπορίου
Ε.Ε.: Το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές προκλήσεις