Powered by

Αυστραλία: Στα δικαστήρια οι Citigroup και Deutsche Bank

Η Citigroup, η Deutsche Bank, η Australia and New Zealand Banking Group και έξι από το πρώην προσωπικό των τραπεζών δήλωσαν σήμερα Τρίτη, διατεθειμένοι να πάνε σε δίκη στην Αυστραλία, αφού δήλωσαν αθώοι-ες σε υπόθεση για συμπαιγνία κατά τη διάρκεια μιας έκδοσης μετοχών. 

Στη μεγαλύτερη ποινική υπόθεση της χώρας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών της Αυστραλίας (ACCC) άσκησε δίωξη εναντίον των τραπεζών, των πελατών τους και των πρώην στελεχών τους, με την κατηγορία ότι συνεργάστηκαν για να συγκρατήσουν τις μετοχές που προσπαθούσαν να πουλήσουν, ούτως ώστε να σταματήσουν την πτώση των τιμών.

Η υπόθεση έχει περάσει από πολλές ακροάσεις σε τοπικό δικαστήριο στο Σίδνεϊ, καθώς οι δικηγόροι για κάθε εναγόμενο προσπαθούν να εξετάσουν εκ νέου τους μάρτυρες της δίωξης και να συμπεράνουν εάν οι ρυθμιστικές αρχές ακολούθησαν τη δέουσα διαδικασία όταν συγκέντρωναν τα αποδεικτικά στοιχεία.

Μετά την αποποίηση ενοχής, η υπόθεση θα προσαχθεί στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, σε περισσότερο από δύο χρόνια από τότε που ασκήθηκαν οι πρώτες κατηγορίες και πέντε χρόνια από τότε που πραγματοποιήθηκε η έκδοση μετοχών αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (1,8 δισ. αμερικανικά δολάρια) από την ΑΝΖ. Δεν έχει οριστεί ακόμη η δικάσιμος ημερομηνία, ενώ η Citi έχει αρνηθεί εξ αρχής τις κατηγορίες και η Deutsche Bank έχει δηλώσει ότι θα τις αντιμετωπίσει.

Η υπόθεση παρακολουθείται στενά από τους παράγοντες των χρηματοπιστωτικών αγορών σε όλο τον κόσμο, διότι θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο διεξαγωγής της αύξησης κεφαλαίου.

Για τις τράπεζες, κάθε ποινική εμπλοκή θα μπορούσε να σημαίνει πρόστιμο έως 10 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας ή τρεις φορές το ποσό που επωφελήθηκε από την εν λόγω ενέργεια, όποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο.

Οι εμπλεκόμενοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως 10 ετών, πρόστιμα έως και 420.000 αμερικανικά δολάρια ή και τα δύο.

 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας