powered by

Τον Σεπτέμβριο ανοίγει τις πύλες του το Pafos Innovation Institute

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο φιλοδοξεί να λειτουργήσει για πρώτη φορά το Pafos Innovation Institute, ένα χρόνο μετά τις αρχικές προβλέψεις, οι οποίες ανατράπηκαν λόγω της πανδημίας και παρά το ότι είχε λάβει την σχετική αδειοδότηση από τον Φεβρουάριο. 

Μέχρι σήμερα, το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα μεταπτυχιακού επιπέδου, προϊόν της συνεργασίας του Δήμου Πάφου με το γνωστό Πανεπιστήμιο IDC Herzliya (Reichman University) του Ισραήλ-υπό την ακαδημαϊκή ομπρέλα του οποίου θα λειτουργεί- έχει λάβει έγκριση από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) για παροχή μεταπτυχιακού στον τομέα του Entrepreneurship and Innovation (Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας).
 
Σύμφωνα με πληροφόρηση που έλαβε το InBusinessNews από το Pafos Innovation Institute, αίτηση υποβλήθηκε και για πιστοποίηση μεταπτυχιακού προγράμματος στον τομέα του Integrated Water Management (Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδάτων). Εφόσον εγκριθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 θα προσφερθούν δύο μεταπτυχιακά.  Στο άμεσο μέλλον το μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ινστιτούτο- αφού τα έσοδα θα επανεπενδύονται στο ίδρυμα- σκοπεύει να προσφέρει μεταπτυχιακά στους τομείς του Energy and Natural Resources (Ενέργειας και Φυσικών Πόρων), του Machine Learning and Data Sciences, του Food Security (Ασφάλεια Τροφίμων) και του Human-Computer Interaction.

Στελέχωση από Ισραήλ και Κύπρο 
Σύμφωνα με την ενημέρωση μας, μεγάλο μέρος του προσωπικού που απασχολείται στο Πανεπιστήμιο IDC Herzliya έχει λάβει την απαραίτητη έγκριση για να μπορεί να διδάσκει και στο Pafos Innovation Institute- παράλληλη διαδικασία με αυτή της έγκρισης των προγραμμάτων. Πρόκειται για σημαντικό αριθμό Ισραηλιτών καθηγητών, ωστόσο για τις ανάγκες των προγραμμάτων θα αξιοποιηθεί και εγχώριο προσωπικό. 

Διαβάστε ακόμα:

Οι τομείς με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας στην Κύπρο

Επιχειρηματικό Βαρόμετρο ΕΒΕΛ: Το κόστος της πανδημίας στη Λεμεσό

 

Χαρακτηριστικό των καθηγητών που θα διδάσκουν στο Pafos Innovation Institute είναι ότι πρόκειται για άτομα τα οποία δεν έχουν μόνο θεωρητικό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο, αλλά είχαν δικές τους εταιρείες ή startups, κάτι που σημαίνει ότι έχουν πρακτική εμπειρία στα όσα διδάσκουν. 

 

Στο μεταξύ, λόγω της πανδημίας δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι εγγραφές, ωστόσο και εάν εγκριθεί και το δεύτερο μεταπτυχιακό που εκκρεμεί, αυτές αναμένεται να φτάσουν τις 100, αναλόγως και του αριθμού των τμημάτων που θα συμπληρωθούν. Όταν εγκριθούν όλα τα μεταπτυχιακά που έχουν προγραμματιστεί οι φοιτητές μπορεί να φτάσουν τους 400.
 
Πλάνο για ιδιόκτητες εστίες
Αναφορικά με τις κτηριακές εγκαταστάσεις, που έχουν ήδη εγκαινιαστεί, δεν περιλαμβάνουν εστίες για φοιτητές, ωστόσο από πλευράς του Pafos Innovation Institute εξετάζεται η ενοικίαση κάποιων χώρων για το σκοπό αυτό ενώ υπάρχει και μελλοντικό πλάνο για χτίσιμο ιδιόκτητων εστιών.
 
Μελλοντικά πλάνα
Στα μελλοντικά πλάνα του Pafos Innovation Institute είναι και η ανάπτυξη νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής και τα οποία θα βασίζονται σε καινοτόμες πρακτικές, αφού στόχος δεν είναι η παροχή παραδοσιακού τύπου μεταπτυχιακών. Θα προσφέρονται επίσης και κύκλοι μαθημάτων, της μιας εβδομάδας ή των 10 ημερών, που θα απευθύνονται για παράδειγμα στην επιμόρφωση ιδιωτικών επιχειρήσεων.
 
Lab στα πρότυπα του ΜΙΤ
Στο Pafos Innovation Institute θα υπάρχει και ένα εξελιγμένων προτύπων εργαστήριο, στο πρότυπο του εργαστηρίου του φημισμένου πανεπιστημίου MIT, με 3D printers και άλλα χρήσιμα εργαλεία που θα διευκολύνουν τις έρευνες των φοιτητών.

Σημειώνεται ότι, το Pafos Innovation Institute αναγέρθηκε σε χώρο του Δήμου Πάφου, με χορηγίες ιδιωτών από την Κύπρο ενώ περεταίρω επενδύσεις, όπως αυτή του εργαστηρίου, θα υλοποιηθούν με τη χορηγία κεφαλαίων Ισραηλινών ή άλλων επενδυτών του εξωτερικού.
 
Ο λόγος που επέλεξαν την Κύπρο
Το Πανεπιστήμιο IDC Herzliya επέλεξε να εγκαταστήσει στην Κύπρο την ιδιωτική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης- βασιζόμενο κυρίως στις τριμερείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει τα τελευταία χρόνια Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτος- αφού πρόκειται για χώρα μέλος της ΕΕ, η οποία διατηρεί και σημαντικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Ουσιαστικά η Κύπρος και το κυπριακό ινστιτούτο είναι ένα σημείο συνεργασίας για τους λαούς της περιοχής που κατά το παρελθόν δεν είχαν καλές σχέσεις. 
 
Όπως μας αναφέρθηκε, το Pafos Innovation Institute αναμένει να προσελκύσει ντόπιους φοιτητές αλλά και φοιτητές από χώρες της περιοχής (Ελλάδα, χώρες ΕΕ, Ισραήλ και αραβικές χώρες), με στόχο την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας στην ευρύτερη περιοχή.
 
Σημειώνεται ότι και το Πανεπιστήμιο IDC Herzliya είναι ένα πολύ μεγάλο και γνωστό ιδιωτικό πανεπιστήμιο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο προσελκύει πολλούς φοιτητές από χώρες του εξωτερικού.  
 

Δειτε Επισης

Προγράμματα €293 εκ. για ανάπτυξη καινοτομίας από Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων
Η PIN-UP Global υποστήριξε το Leadership & HR Management Conference
Mindset Talks 7: Ένα διήμερο συνέδριο προσωπικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης και δικτύωσης στην Πάφο
Podcast series: Ο ρόλος των τμημάτων HR στην πρόληψη προβληματικών συμπεριφορών στους εργαζομένους (video)
Podcast series: Η ενασχόληση με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας (video)
Podcast series: EAΣ και ΣΠΑΒΟ ενώνουν δυνάμεις για πρόληψη προβληματικών συμπεριφορών (video)
Podcast series ΕΑΣ: Ασφάλεια, ο αληθινός ήρωας σε κάθε παιχνίδι (video)
ΚΕΒΕ: Αδικαιολόγητη και ετσιθελική η απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια
Ανανέωσαν τη συνεργασία τους CMMI και Alexander College
Νέο κτήριο Μονάδας Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου