Powered by

Επιχειρηματικό Βαρόμετρο ΕΒΕΛ: Το κόστος της πανδημίας στη Λεμεσό

Το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας, και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για αντιμετώπιση της, αποτυπώνεται, με αρκετή σαφήνεια στα ευρήματα του Επιχειρηματικού Βαρομέτρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού (ΕΒΕΛ) για το Φθινόπωρο του 2020. 

Όπως αναφέρεται στην «Επιχειρηματική Λεμεσό» του ΕΒΕ Λεμεσού, πρόκειται για την πρώτη έκδοση του Βαρομέτρου κατά το τρέχον έτος, αφού η προγραμματισμένη για την Άνοιξη έκδοση ακυρώθηκε λόγω του τότε γενικού απαγορευτικού, ως αποτέλεσμα του οποίου πολλές επιχειρήσεις είχαν αναστείλει, είτε πλήρως είτε μερικώς, τις εργασίες τους.

Βασικά ευρήματα της τωρινής έκδοσης του Βαρομέτρου, που συνοψίζει η «Επιχειρηματική Λεμεσός» του ΕΒΕ Λεμεσού, περιλαμβάνουν τα εξής:

Μείωση πωλήσεων η βασική ανησυχία
Ποσοστό 21% των συμμετεχόντων αναφέρουν τη μείωση των πωλήσεων τους ως κορυφαία ανησυχία για το επόμενο διάστημα. Ένα χρόνο νωρίτερα τέτοια ανησυχία απασχολούσε μόνο το 8% των τότε συμμετεχόντων.

Διαβάστε ακόμα:

Τον Σεπτέμβριο ανοίγει τις πύλες του το Pafos Innovation Institute

Οι τομείς με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας στην Κύπρο



Μία στις τρεις θα προσλάβει προσωπικό
Στον τομέα της απασχόλησης, ποσοστό μικρότερο του 35% προτίθενται να προσλάβουν προσωπικό στους επόμενους μήνες. Το Φθινόπωρο του 2019 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν πέραν του 52%.

Λιγότεροι από τους μισούς θα κάνουν επενδύσεις
Σε ό, τι αφορά επενδύσεις, παρά τα δεινά του 2020, ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 59% δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις
επενδύσεις τους των τελευταίων 12 μηνών (66% δήλωναν το ίδιο ένα χρόνο νωρίτερα). Σε ότι αφορά νέες επενδύσεις, σε τέτοιες θα προχωρήσουν λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στο φετινό Βαρόμετρο, σε σύγκριση με περισσότερους από 61% την αντίστοιχη εποχή πέρσι. Βασικός λόγος που επικαλούνται οι μη προτιθέμενοι να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις είναι η αβεβαιότητα της οικονομικής προοπτικής της χώρας.  

Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις αναμένουν μείωση πωλήσεων
Ποσοστό 53% προβλέπουν μείωση των πωλήσεων τους στη Κύπρο στο επόμενο διάστημα. Μόνο 8% έκαναν την ίδια εκτίμηση ένα χρόνο νωρίτερα.

Μειωμένη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Κυπριακής οικονομίας
Επίσης, σε ό, τι αφορά την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στις προοπτικές της Κυπριακής οικονομίας, μία μεγάλη πλειοψηφία του 73% μιλά για μειωμένη εμπιστοσύνη, σε σύγκριση με ποσοστό μικρότερο του 30% που είχαν την ίδια άποψη ένα χρόνο νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι τα πλήρη αναλυτικά αποτελέσματα του Επιχειρηματικού Βαρομέτρου του ΕΒΕΛ, πλαισιωμένα από γραφικές παραστάσεις, με ta ευρήματα ειδικού ένθετου με απόψεις των επιχειρήσεων για τις άμεσες επιπτώσεις του COVID-19 σε διάφορες πτυχές του επιχειρείν, καθώς και κλαδικές αναλύσεις είναι προσβάσιμα για όλους τους ενδιαφερόμενους μέσα από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου www.limassolchamber.eu.

Δειτε Επισης

Συνεχίζει σε αυξητικό μοτίβο ο ΣΠΟΔ... Τι αντικατοπτρίζει η θετική του πορεία
Πιο αισιόδοξες από πέρσι οι επιχειρήσεις της Λεμεσού-Αγκάθι η έλλειψη προσωπικού, κύρια ανησυχία η αύξηση κόστους
Απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα το ΧΑΚ
Συνεισφέρει κατόπιν πρότασης Μάκη Κεραυνού 7,16 εκατ. ευρώ ως δωρήτρια χώρα στο IDA η Κύπρος
Δεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά-«Σωστά αναπέμφθηκε»
Θετική εικόνα, αλλά διαρθρωτικές αδυναμίες...Η ανάγνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την οικονομία το 2024
Α. Αντωνίου: Οι οδυνηρές αστοχίες του 2024 και οι προκλήσεις του 2025-«Να μην σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα»
Χαιρετίζει τα νέα μέτρα των τραπεζών για στήριξη της κοινωνίας το ΚΕΒΕ-Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η οικονομία
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έκτακτη Ολομέλεια για το όριο στις συναλλαγές μεγάλων ποσών σε ρευστά-Αποφασίζει για την αναπομπή του Προέδρου