Powered by

Οι τομείς με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας στην Κύπρο

Στις 6.554 ανήλθαν οι κενές θέσεις εργασίας το τρίτο τρίμηνο του 2020, υποχωρώντας κατά 576 ή σε ποσοστό 8,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 που ήταν 7.130.
 
Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 παρατηρήθηκε αύξηση 2.382 θέσεων ή σε ποσοστό 57,1%).
 
Συνολικά 1.665 ήταν οι κενές θέσεις εργασίας στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, ενώ 919 κενές θέσεις υπήρξαν στις δραστηριότητες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης.
 
Οι κενές θέσεις στη μεταποίηση ανήλθαν στις 653, ενώ στους τομείς της εκπαίδευσης και της δημόσιας διοίκησης και άμυνας έφτασαν τις 528 και 496 αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα:

Τον Σεπτέμβριο ανοίγει τις πύλες του το Pafos Innovation Institute

Επιχειρηματικό Βαρόμετρο ΕΒΕΛ: Το κόστος της πανδημίας στη Λεμεσό


Στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες υπήρχαν 461 κενές θέσεις εργασίας, ενώ 455 ήταν οι κενές θέσεις σε δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα.
 
Οι κενές θέσεις εργασίας στις κατασκευές έφτασαν τις 424, ενώ στην ενημέρωση και την επικοινωνία διαμορφώθηκαν στις 327.
 
Στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες υπήρξαν 243 κενές θέσεις.


 
Τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά
Αναλογικά, τα υψηλότερα ποσοστά κενών θέσεων το τρίτο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκαν στους τομείς της ενημέρωσης και επικοινωνίας (3,2%), της δημόσιας διοίκησης (2,3%), των δραστηριοτήτων παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (2,2%), καθώς και του χονδρικού και λιανικού εμπορίου (2,1%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας εντοπίστηκαν στις άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών (0,2%) και στις τέχνες, τη διασκέδαση και τη ψυχαγωγία (0,4%), καθώς και στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας (0,6%).
 
Κλάδοι με κενές θέσεις ούτε για δείγμα
Αξίζει να αναφερθεί ότι το συνολικό ποσοστό των κενών θέσεων το τρίτο τρίμηνο του 2020 ήταν 1,7%, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν 1,2% και 2,0% αντίστοιχα.

Καμία κενή θέση εργασίας δεν υπήρχε διαθέσιμη σε δύο κατηγορίες, στα ορυχεία και τα λατομεία, αλλά και στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού.
 
Μόλις 13 ήταν οι κενές θέσεις εργασίας στην παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης, ενώ 24 ήταν οι κενές θέσεις στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας.
 
Μόνο 27 κενές θέσεις καταγράφηκαν στις τέχνες, τη διασκέδαση και τη ψυχαγωγία, ενώ 36 θέσεις υπήρξαν στις άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών.

Δειτε Επισης

Η παγκόσμια οικονομία το 2024 και οι προοπτικές για το 2025-Η μάχη με τον πληθωρισμό και οι πιθανοί κίνδυνοι
Συνεχίζει σε αυξητικό μοτίβο ο ΣΠΟΔ... Τι αντικατοπτρίζει η θετική του πορεία
Πιο αισιόδοξες από πέρσι οι επιχειρήσεις της Λεμεσού-Αγκάθι η έλλειψη προσωπικού, κύρια ανησυχία η αύξηση κόστους
Απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα το ΧΑΚ
Συνεισφέρει κατόπιν πρότασης Μάκη Κεραυνού 7,16 εκατ. ευρώ ως δωρήτρια χώρα στο IDA η Κύπρος
Δεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά-«Σωστά αναπέμφθηκε»
Θετική εικόνα, αλλά διαρθρωτικές αδυναμίες...Η ανάγνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την οικονομία το 2024
Α. Αντωνίου: Οι οδυνηρές αστοχίες του 2024 και οι προκλήσεις του 2025-«Να μην σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα»
Χαιρετίζει τα νέα μέτρα των τραπεζών για στήριξη της κοινωνίας το ΚΕΒΕ-Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η οικονομία
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά