Powered by

Η Περσεφόνη Παναγή Κλεάνθους η νέα Πρόεδρος του Ανωτάτου

Τον διορισμό της κ. Περσεφόνης (Σούλλας) Παναγή Κλεάνθους ως Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφαάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα.
 
Η κ. Κλεάνθους αναλαμβάνει τα νέα της καθήκοντα από τις 10 Νοεμβρίου 2020.
 
Η τελετή διαβεβαίωσης της νέας Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 στις 9.30π.μ.
 
Βιογραφικό
Η Περσεφόνη Παναγή Κλεάνθους γεννήθηκε στην Αγγλία.  Μετά την αποφοίτησή της από γυμνάσιο του Λονδίνου, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (London School of Economics).
Με την εγκατάστασή της στην Κύπρο, άσκησε τη δικηγορία για δέκα χρόνια.  Στις 10 Σεπτεμβρίου 1988 διορίστηκε στη θέση προσωρινού Επαρχιακού Δικαστή. Τον Σεπτέμβρη 1989 διορίστηκε στη θέση του Επαρχιακού Δικαστή.  Προάχθηκε στη θέση του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή τον Δεκέμβριο 1996.  Το 2000 προάχθηκε στη θέση Προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου στα Επαρχιακά Δικαστήρια Λάρνακας, Λευκωσίας και Λεμεσού. Προήδρευσε, περαιτέρω, Μόνιμου Κακουργιοδικείου τις περιόδους 2003-2005 και 2007-2009.  Επιπλέον, διετέλεσε ως Διοικητική Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας-Αμμοχώστου. Διορίστηκε ως Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τις 29 Αυγούστου, 2012.
 
Προέδρευσε της Επιτροπής Θεσμών (Rules Committee) η οποία, σε συνεργασία με την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων υπό του Λόρδου Dyson, ήταν επιφορτισμένη με την αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό των Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των Κανονισμών Ναυτοδικείου.
 
Διετέλεσε Υπεύθυνη Δικαστής για το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου (Παραλίμνι), για το Διοικητικό Δικαστήριο, στην Επιτροπή για μελέτη των προβλημάτων και ελλειμμάτων των Επαρχιακών Δικαστηρίων και των Πρωτόδικων Δικαστηρίων, καθώς και για τη Βιβλιοθήκη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
 
Κατά τη διάρκεια της θητείας της, έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια, σεμινάρια, εκπαιδευτικές επισκέψεις και συμπόσια, μεταξύ των οποίων το International Symposium for Judges and Public Prosecutors (2001), Building Capacity Training Judges in EC Law στη Βαρσοβία (2002), Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Λουξεμβούργο (2006), Σεμινάριο για Δικαστές των Ανωτάτων Δικαστηρίων των Κρατών Μελών (Μeeting of Judges) στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο (2014) και στο Συνέδριο «The Place of the National Judiciary in the Single Market for Telecoms» στις Βρυξέλλες (2014).
 
Διετέλεσε επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CyECLI – Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Περιλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο των ad hoc Δικαστών του ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).
 
 

Δειτε Επισης

Το μήνυμα Νίκου Χριστοδουλίδη για την αξιολόγηση Fitch-«Συνεχίζουμε με σοβαρότητα…»
Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών για αξιολόγηση Fitch-Αναγνώριση της σταθερής δημοσιονομικής πορείας
Γ. Δανός: Ο CSEO εργάζεται συστηματικά για πλήρη ένταξη της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος
Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κύπρου σε Α- με σταθερή προοπτική ο Fitch… Οι κύριοι παράγοντες στους οποίους βασίστηκε
Ημερήσια πτώση την Παρασκευή αλλά εβδομαδιαία κέρδη στο ΧΑΚ
Νέα διαδρομή εξπρές από Ταμασσό προς Πανεπιστήμιο Κύπρου-Πότε ξεκινά
Αισιόδοξος για το μέλλον των ορεινών κοινοτήτων ο Ιωάννου-Ώθηση σε νεαρές οικογένειες να εγκατασταθούν
Συνταξιοδοτικό: Καμπανάκι από Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας-Οι επτά συστάσεις και η ανάγκη άμεσων μέτρων
Οριακά κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γιώργος Παπαναστασίου: Κάλεσε επενδυτές από το Κατάρ να διερευνήσουν ευκαιρίες στην Κύπρο