Powered by

Μόλις 50% η χρήση των απαλλακτικών κανονισμών ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις

Μόλις στο 50% ανέρχεται η χρήση από μέρους της Κύπρου των απαλλακτικών κανονισμών που επιτρέπουν την έγκριση ορισμένων κατηγοριών κρατικής ενίσχυσης από τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σύγκριση με χρήση από 90% - 94% αυτών των κανονισμών από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. 
 
Αυτό δήλωσε ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό του γραφείου του για το 2021.
 
Ο κ. Θεοφάνους είπε ότι αυτή η μειωμένη χρήση των απαλλακτικών κανονισμών από την Κύπρο οφείλεται κυρίως «από την άγνοια» που υπάρχει πάρα τα διάφορα σεμινάρια που έκανε το γραφείο του για εκπαίδευση του κόσμου.
 
«Καλέσαμε επανειλημμένα τις αγροτικές οργανώσεις για να ενημερωθούν πως θα προβαίνουν «σε αιτήματα που θα είναι στα πλαίσια των απαλλακτικών κανονισμών» και να έχουν έτσι περισσότερα οφέλη και «κανένας» δεν ήρθε, υπογράμμισε.  
 
Σημείωσε ότι προτιμούν τις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας (de minimis).
 
Σύμφωνα με τον ίδιο «θα κερδίζαμε αρκετό χρόνο και θα είμαστε πολλά πιο αποτελεσματικοί», αν κάναμε χρήση αυτών των απαλλακτικών κανονισμών.
 
Ο κ. Θεοφάνους εξήγησε ότι οι απαλλακτικοί κανονισμοί οι οποίοι είναι αρκετά πιο αυστηροί και στηριγμένοι στις κατευθυντήριες γραμμές, θέτουν όρους και προϋποθέσεις, όπως σημείωσε, στα πλαίσια των οποίων τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόσουν ορισμένες κατηγορίες ενισχύσεων οι οποίες δεν χρειάζεται να πάρουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συμβατότητα μιας κρατικής ενίσχυσης, δίνοντας, έτσι, το δικαίωμα στην αρμόδια αρχή κάθε χώρας που είναι ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων να εγκρίνει αυτές τις ενισχύσεις.
 
Σημείωσε ότι τα μέτρα κρατικής ενίσχυσης που δεν εμπίπτουν στην συγκεκριμένη εξαίρεση κοινοποιούνται στην Επιτροπή για αξιολόγηση και έγκριση.
 
Αναφορικά με την στελέχωση του γραφείου του, ο κ. Θεοφάνους με τον προϋπολογισμό για το 2019 δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στο γραφείο του τέσσερις μόνιμες θέσεις η πλήρωση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η στελέχωση του γραφείου του Εφόρου είναι μόνο ένας μόνιμος Λειτουργός, τρεις λειτουργοί με απόσπαση και ένας λειτουργός αορίστου χρόνου.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συμπλήρωσης των κενών θέσεων που δόθηκαν στο γραφείο του προτού προχωρήσει σε νέο αίτημα για νέες θέσεις πάρα τις ανάγκες που έχει το γραφείο του σε προσωπικό.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Αποφασιστικότητα για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας-Στήριξη κάθε επιχείρησης που βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις»
Με οριακή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ την Τετάρτη
Άρχισε η υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος-Προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου
Αυξήθηκαν κατά 5,3% οι μέσες ακαθάριστες απολαβές υπαλλήλων το 2024
Κέντρα Φροντίδας Παιδιών και 24ωρες δομές φιλοξενίας ατόμων με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας
Ψηφιακός μετασχηματισμός στην εκπαίδευση (vid)
Μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών
ΑΝΑΔ: Στρατηγικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας μέσω κατάρτισης (vid)
Ενίσχυση δεξιοτήτων για την προσαρμογή στη σύγχρονη αγορά εργασίας (vid)
Ειδικό Σχολείο Αποστόλου Λουκά: Αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης στην Κύπρο