Powered by

ΕΚΤ: Οδυνηρές «καθοδικές επιπτώσεις» σε νοικοκυριά και εταιρείες αν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης

Για οδυνηρές «καθοδικές επιπτώσεις» στα νοικοκυριά και στις εταιρείες, εάν οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές αποσύρουν την οικονομική στήριξη που έχουν παράσχει για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως προειδοποίησε σήμερα Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης θα χάσουν από 2% έως 4% του ΑΕΠ τους εάν τα μέτρα, που κυμαίνονται από εγγυήσεις δανείων και μορατόρια έως βραχυπρόθεσμα προγράμματα εργασίας, λήξουν έως το τέλος του 2021.

«Ο ταυτόχρονος τερματισμός των μέτρων θα μπορούσε να προκαλέσει μια παρατεταμένη καθοδική αλλαγή στην πορεία ανάκαμψης», δήλωσε η ΕΚΤ. «Αυτές οι απότομες πτώσεις θα εμφανισθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021».

Η ΕΚΤ προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η διατήρηση αυτής της στήριξης για πολύ καιρό θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, διατηρώντας εν ζωή τις αναποτελεσματικές εταιρείες και προκαλώντας κακή κατανομή των κεφαλαίων.

«Υπάρχουν σημαντικοί βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την απόσυρση της πολιτικής στήριξης, ενώ οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι της παρατεταμένης πολιτικής στήριξης δεν πρέπει επίσης να αγνοηθούν», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Βιλερουά: Η ισχυροποίηση του ευρώ απειλεί τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό
ΕΚΤ: Καύσωνας και κλιματική κρίση «καίνε» το ΑΕΠ και ανεβάζουν τον πληθωρισμό
Αρχίζουν οι επιστολές Τραμπ για δασμούς 10%-70%... Θα επιβληθούν τεθούν σε ισχύ τον Αύγουστο
Μπέσεντ: Ανταποδοτικός δασμός 10% για περίπου 100 χώρες πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου
«Καμπανάκι» από την Oxford Economics-Η Ε.Ε. κινδυνεύει με εμπορική συρρίκνωση
Πέρασε και από το Κογκρέσο το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ-«Θα κάνει τις ΗΠΑ διαστημόπλοιο»
Lars Klingbeil: Κορυφαία προτεραιότητα η επαναφορά της Γερμανίας σε τροχιά ανάπτυξης
Πάτησε φρένο ο πληθωρισμός στην Τουρκία-Στο 35,1% τον Ιούνιο
JP Morgan: Η στρατηγική της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων το β’ εξάμηνο-Οι εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη
Επέστρεψαν σε τροχιά ανάπτυξης οι υπηρεσίες στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο-Σε υψηλό τριών μηνών ο σύνθετος PMI