Περδίος: Μόνο με αναβάθμιση η επαναφορά τουρισμού στα επίπεδα 2019
18:00 - 12 Νοεμβρίου 2020
Η επαναφορά του τουρισμού στα επίπεδα του 2019 θα εξαρτηθεί πάρα πολύ, όχι μόνο από το καλό μάρκετινγκ, αλλά και από τον προϊόν που έχουμε να επιδείξουμε, τόνισε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο οποίος ταυτόχρονα τονίζει πως το 2021, θα είναι μια χρονιά που «θα γίνει ΄μάχη΄ για τις χώρες που θα τραβήξουν τουρισμό» και περισσότεροι θα είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν.
Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου του 2021, ο οποίος ανέρχεται γύρω στα 45 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με 52 εκ. ευρώ το 2020, ο κ. Περδίος είπε ότι το κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2021 για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου από 8% επί του προϋπολογισμού που ήταν το 2020 αυξάνεται στο 16% το 2021, κάτι που αποδεικνύει, όπως υπογράμμισε, πως πρέπει «να βλέπουμε όχι μόνο την προβολή αλλά και την αναβάθμιση του προϊόντος».
«Στο θετικό σενάριο που θα υπάρξει εμβόλιο ή πολύ θετικά μηνύματα για το 2021 τις επόμενες εβδομάδες το Υφυπουργείο θα πρέπει να κινηθεί αστραπιαία με διαφημιστική καμπάνια» τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, είπε, προσθέτοντας ότι «εκεί που είχαμε έναν προϋπολογισμό για μάρκετινγκ ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για όλο το έτος, αν τα πράγματα πάνε καλύτερα η διαφήμιση αυτή να γίνει εντός έξι μηνών».
Επιπλέον, ο κ. Περδίος τόνισε ότι το Υφυπουργείο έχει προχωρήσει «πάρα πολύ στην υλοποίηση του πλάνου δράσεως της εθνικής στρατηγικής τουρισμού το 2020 και είμαστε σχεδόν στο 85% και μέχρι το τέλος του έτους θα προσεγγίσουμε το 100%».
«Η πανδημία κατέδειξε ότι οι τάσεις του τουρισμού αλλάζουν και μας αναγκάζει να επισπεύσουμε κάποιες δράσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Υφυπουργείο έχει προχωρήσει «σε πλήρη επαναξιολόγηση του βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου πλάνου δράσεων στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής τουρισμού».
Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός είπε ότι επισπεύσθηκαν «κάποιες δράσεις ούτως ώστε να γίνουν το 2021 και το 2022 αντί στο 2023 και 2024 για τον λόγο «όταν ανακάμψει πλήρως ο τουρισμός το 2023-2024, η Κύπρος να είναι πανέτοιμη και από πλευράς προϊόντος ούτως ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε με αξιώσεις κάτι από αυτή την επάνοδο».
Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, το Υφυπουργείο Τουρισμού «θα μεταφέρει το βάρος του προϋπολογισμού σε κάποια πράγματα διαφορετικά σε σχέση με τι γινόταν στο παρελθόν», όπως είναι η μεγαλύτερη έμφαση σε διαφορετικές μεθόδους προβολής και ειδικότερα στο ψηφιακό μάρκετινγκ, το οποίο «ως Κύπρος ίσως δεν είχαμε εκμεταλλευτεί στο παρελθόν, όσο έπρεπε».
Είπε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου δίδει έμφαση στην αναβάθμιση του προσφερόμενου προϊόντος και ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού καθώς όπως διαφάνηκε από την πανδημία «για να μπορείς να διεκδικείς με αξιώσεις κάτι το αξιόλογο ακόμη και σε καιρό κρίσης πρέπει το προϊόν σου να έχει διαφορετικές πτυχές και όσο πιο καλό ποιοτικά γίνεται».
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2021, ο κ. Περδίος είπε ότι η μισθοδοσία του 2020 ήταν στο 25% και το 2021 θα είναι 23%, ενώ το κονδύλι για το μάρκετινγκ θα είναι στα ίδια επίπεδα του 48% το 2021.
Ανέφερε επίσης ότι το 2020, «παρόλο που υπήρχαν κονδύλια για μάρκετινγκ στο εξωτερικό δεν προχωρήσαμε να κάνουμε άστοχη διαφήμιση σε χώρες που ήταν κλειστές», όπως η Ρωσία και πρόσθεσε ότι για αυτό το λόγο «κινηθήκαμε στο ψηφιακό μάρκετινγκ που σου δίνει την ευκαιρία να επιλέξεις στοχευμένα, την αγορά, την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του επισκέπτη».
Ο Υφυπουργός είπε ότι αυτή η ευελιξία είναι «πάρα πολύ σημαντική για εμάς και θα χρειαστεί να την έχουμε ακόμη περισσότερο το 2021».
Αναφορικά με την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των ορεινών και ακριτικών περιοχών, ο κ. Περδίος είπε ότι «μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού εδράζεται στην ανάπτυξη περιοχών που δεν έχουμε μέχρι σήμερα επωφεληθεί από τον τουρισμό» και «πάρα πολλές από τις δράσεις την επόμενη διετία» θα επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές.
Προς αυτό τον στόχο, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος των εταιρειών τουριστικής ανάπτυξης και προβολής, οι οποίες εδρεύουν στις τουριστικές περιοχές της Κύπρου, προσθέτοντας ότι έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός για αυτές τις εταιρείες στα 200.000 ευρώ, έκαστην, από 115.000 όταν άρχισε η λειτουργία του Υφυπουργείου.
Αναφέρθηκε επίσης στην δημιουργία θεματικής διαδρομής αυθεντικών εμπειριών 300 χιλιομέτρων η οποία θα διέρχεται μόνο από περιοχές της υπαίθρου και ορεινές και ακριτικές περιοχές.
Σε σχέση με τον εγχώριο τουρισμό, ο κ. Περδίος είπε ότι έχει δοθεί μεγάλη σημασία σε αυτό το είδος του τουρισμού και πήγε πάρα πολύ καλά, όπως είπε, το σχέδιο για τον εγχώριο τουρισμό που εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ανέφερε ότι αυτό το σχέδιο επεκτάθηκε μέχρι το τέλος Μαρτίου με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου.
Σημαντικές νομοθετικές αλλαγές για Υφυπουργείο το 2022
Αναφορικά με το θέμα αύξησης του προσωπικού για το έτος 2022, ο κ. Περδίος ότι το Υφυπουργείο έχασε το 40% του προσωπικού του αλλά τα επόμενα χρόνια μπαίνουν σε εφαρμογή, όπως είπε, κάποιοι πολλά σημαντικοί νόμοι και θα χρειαστεί αύξηση προσωπικού από το 2022 και μετά.
Ο Υφυπουργός Τουρισμού εξήγησε ότι υπάρχει πρόθεση το θέμα των παραλιών να δοθεί στο Υφυπουργείο με αποτέλεσμα να χρειαστούν επιθεωρητές, ενώ ο νέος νόμος για τα κέντρα αναψυχής για τον οποίο ολοκληρώνεται σύντομα ο νομοτεχνικός του έλεγχος, όπως είπε, προϋποθέτει ότι τα κέντρα αυτά θα αδειοδοτούνται από το Υφυπουργείο Τουρισμού.
Σημείωσε ότι τα 4.000 κέντρα εστίασης που υπάρχουν σήμερα όταν περάσει ο νόμος θα αυξηθούν στα 8.000, ενώ ανέφερε ότι πρόθεση του Υφυπουργείου είναι να ανοίξει το 2022 γραφείο πληροφοριών και αδειοδότησης στο Τρόοδος και γραφείο πληροφοριών στα αεροδρόμια μας.
Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά του τουρισμού μας και «πλέον οι προσπάθειες στρέφονται στο 2021 και εντεύθεν».
Ανέφερε ότι «το Υφυπουργείο έχει προσανατολισμό και εθνική στρατηγική και πολύ ορθά προσαρμόζει αυτή την στρατηγική, αντιλαμβάνεται τις νέες τάσεις και επισπεύδει δράσεις προς όφελος του εμπλουτισμού, της αναβάθμισης και της διαφοροποίησης του τουριστικού μας προϊόντος υποστηρίζοντας αυτές τις νέες τάσεις».
«Όλα αυτά για να είμαστε έτοιμοι και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν να καταφέρουμε να επανέλθουμε το συντομότερο δυνατό στα υψηλά επίπεδα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «για να πάει σωστά ο προγραμματισμός, για να έχουμε αυτή την στοχευμένη καμπάνια δεν πρέπει να πειραματιστούμε, θα πρέπει να ψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός αλλιώς θα κινδυνεύσουμε τους πρώτους μήνες που είναι τόσο καθοριστική για τον τουρισμό της επόμενης χρόνιας, να έχουμε μείνει πίσω».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι επανέλαβε στον Υφυπουργό Τουρισμού ότι «από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η κρίση στην τουριστική βιομηχανία λόγω της πανδημίας ως κόμμα προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της» και «στις 19 Μάϊου δώσαμε στην δημοσιότητα την δέσμη εισηγήσεων μας».
Ανέφερε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ που δόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «βασιζόταν στην προώθηση της Κύπρου ως ασφαλούς προορισμού αναφορικά με την αντιμετώπιση του COVID-19 με την προστασία της υγείας των πολιτών από την μεταφορά στην χώρα από τουρίστες που θα έρχονταν μέσω λιμανιών, αεροδρομίων και μαρίνων και στην προώθηση του εγχώριου τουρισμού».
Ο κ. Κώστα είπε ότι ενώ με τις θυσίες του λαού μας καταφέραμε να μηδενίσουμε τα κρούσματα έχουμε έξαρση της πανδημίας γιατί οι φορείς του ιού τουρίστες και Κύπριοι που επέστρεφαν από τις διακοπές τους δεν εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες αρχές, προσθέτοντας ότι «δεν δόθηκαν κίνητρα για την προώθηση του εγχώριου τουρισμού», ενώ οι τιμές στα ξενοδοχεία δεν μειώθηκαν καθόλου παρά τις εκκλήσεις του ΑΚΕΛ.
Ανέφερε ότι στον Υφυπουργό Τουρισμού εξέφρασε την ανησυχία του ΑΚΕΛ «για την κατάσταση η οποία πλήττει σοβαρά την οικονομία του τόπου με αλυσιδωτές επιπτώσεις» και εξέφρασε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να βοηθήσει.
Αναφορικά με την πορεία υλοποίησης της νέας εθνικής στρατηγικής τουρισμού 2030, ο κ. Κώστα είπε ότι η στρατηγική θα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σοβαρά προβλήματα του τομέα, ενώ πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ αναμένει την εκπόνηση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της μελέτης υπολογισμού της φέρουσας ικανότητας.
Τέλος, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι «με τα προβλήματα που έχουμε δει μπροστά μας το 2020, ο προϋπολογισμός του 2021 είναι πολύ συντηρητικός και η μείωση κατά 7 εκατομμύρια ευρώ δεν θα δώσει την ευχέρεια στο Υφυπουργείο Τουρισμού να αναπτύξει σφαιρικά όλον τον στρατηγικό του σχεδιασμό για τον τουρισμό» και πρόσθεσε πως η ΕΔΕΚ ανέμενε ο προϋπολογισμός για το 2021 «να ήταν αυξημένος και όχι μειωμένος αφού θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω δράσεις».
Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ εισηγήθηκε στον Υφυπουργό να γίνουν ενέργειες σε συνεργασία με τις πρεσβείες μας ώστε να αξιοποιήσουμε για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος τον σημαντικό αριθμό αποδήμων μας» και παράλληλα εισηγήθηκε «την συνέργεια δράσεων που να αναδεικνύουν μέσα από την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος την αξία των παραδοσιακών μας προϊόντων».
Τέλος, ο κ. Μυριάνθους είπε ότι η ΕΔΕΚ στηρίζει τις προσπάθειες και τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος καθώς αυτή «έχει μια οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα σε ό,τι αφορά την κυπριακή οικονομίας».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ