Powered by

ΚΕΒΕ: Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν αποζημιώσεις για τυχόν πλεονασμούς

Ερωτηματικά και απορίες προκαλεί στον επιχειρηματικό κόσμο, η δήλωση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου,  ότι οι επιχειρήσεις που ενδεχόμενα θα προχωρήσουν σε πλεονασμό προσωπικού θα πρέπει να αποζημιώσουν οι ίδιες το προσωπικό που θα απολυθεί, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΕΒΕ. 

Όπως σημειώνεται, ήδη, το ΚΕΒΕ, μετά από πολλά μηνύματα δυσαρέσκειας από μέλη του, προγραμματίζει να έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Εργασίας για διευκρίνιση του όλου θέματος.

«Το ΚΕΒΕ από την πρώτη στιγμή εφαρμογής των Ειδικών Σχεδίων για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων δήλωσε σύμφωνο με τον όρο της μη απόλυσης προσωπικού για συγκεκριμένο διάστημα για όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να δεχθούν στήριξη από το κράτος. Μάλιστα, με επανειλημμένες εγκυκλίους και ανακοινώσεις του κάλεσε τα μέλη του να συμμορφωθούν με αυτή την υποχρέωση και να αποφύγουν τις απολύσεις για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας.

Ακόμα και σήμερα που τα Ειδικά Σχέδια έχουν περιοριστεί μόνο σε ορισμένους κλάδους/επιχειρήσεις από το σύνολο των κλάδων/επιχειρήσεων  με τα μεγαλύτερα πλήγματα, το ΚΕΒΕ προτρέπει όλα τα μέλη του να αποφύγουν τις απολύσεις προσωπικού.

Ωστόσο, η σχετική τοποθέτηση της κυρίας Υπουργού δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαχείριση των επιχειρήσεων και δικαιολογημένα τα μέλη του ΚΕΒΕ εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους», είναι η θέση που εκφράζει το ΚΕΒΕ.
 
Στις επιχειρήσεις η απόφαση για το προσωπικό
Το ΚΕΒΕ θεωρεί ότι από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στα Ειδικά Σχέδια τήρησαν τα χρονοδιαγράμματα περί απολύσεων και το κράτος αδυνατεί να συνεχίσει τη στήριξη του για όλες τις επιχειρήσεις λόγω δημοσιονομικών περικοπών, εναπόκειται στις ίδιες να αποφασίσουν κατά πόσο, ως αποτέλεσμα μείωσης όγκου εργασιών και ρευστότητας, είναι σε θέση να κρατήσουν το σύνολο του προσωπικού τους, προσθέτει.

Όπως εξηγεί, στα πλαίσια αυτά υπάρχει ο νόμος Πέρι Τερματισμού Απασχόλησης όπου καθορίζονται και οι λόγοι για τους οποίους προέβη μια επιχείρηση σε πλεονασμούς τον οποίο όλοι μας πρέπει να σεβόμαστε.

«Οι επιχειρήσεις ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες ζημιές από τις επιπτώσεις της πανδημίας, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα επανέλθει η ομαλότητα γι’ αυτό δεν θα πρέπει να τους αυξήσουμε τα αδιέξοδα και τα προβλήματα τους. Χωρίς την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, δεν θα καταφέρουμε να εξέλθουμε από την κρίση», αναφέρει καταληκτικά το Επιμελητήριο.
 

Δειτε Επισης

Κυριάκος Κακουρής: Συζητήσεις με ΑΗΚ για δάνειο προς αναβάθμιση του δικτύου της-Η θέση ΕΤΕπ για GSI και τερματικό
ΑΤΑ, κατώτατος, συμβάσεις και απεργίες-Τα καυτά εργασιακά θέματα της χρονιάς που πέρασε και ο κομβικός ρόλος της ΟΕΒ
Scope Ratings: Σταθερές προοπτικές για κυπριακή οικονομία-Ευάλωτη στην κλιμάκωση παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων
Σταύρος Σταύρου, Ευγένιος Ευγενίου και Βαλεντίνος Πολυκάρπου...Μόνο θετικά από την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν
Μικρή άνοδος την Παρασκευή στο ΧΑΚ
Συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος-Περιορίστηκε στα €6 εκατ. το δ'΄τρίμηνο του 2024
Από διαφορετικές αφετηρίες για την ΑΤΑ-«Ο θεσμός είναι αναχρονιστικός και χρήζει βελτίωσης ή αντικατάστασης»
Μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση ωφελημάτων διεκδικούν οι ωρομίσθιοι-Το μήνυμα προς την Κυβέρνηση
Υλοποιούνται με επικαιροποιημένους στόχους μέτρα για πράσινη κινητικότητα-Η διαβεβαίωση του Υπουργείου Μεταφορών
Οι κατώτατοι μισθοί στην Ε.Ε.-Σε ποια θέση βρίσκεται η Κύπρος