powered by

Κυπριακές οικογενειακές επιχειρήσεις: Μια ζωή μαζί;

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας. Τουλάχιστον το 80% των επιχειρήσεων στην Κύπρο είναι οικογενειακές.

Οικογενειακή, χαρακτηρίζεται η επιχείρηση της οποίας η πλειοψηφία της ιδιοκτησίας ελέγχεται από μια οικογένεια. Αρκετές έρευνες σε ευρωπαϊκές χώρες έδειξαν ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα από αντίστοιχες μη οικογενειακές, όσον αφορά  πωλήσεις, κερδοφορία αλλά και ανάπτυξη.

Στην αντίπερα όχθη, ωστόσο, οι οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν λιγότερες πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης από μη-οικογενειακές. Λιγότερο από το 10% των οικογενειακών επιχειρήσεων επιβιώνει για να μεταβεί στην τρίτη γενιά. Η παγκοσμιοποίηση αλλά και η πρόσφατη πανδημία θα κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.

Σε μια σειρά από άρθρα που ξεκινούν τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και θα δημοσιεύονται κάθε Δευτέρα, σκοπεύουμε να προβληματίσουμε τις Οικογενειακές Επιχειρήσεις ώστε να κάνουν το πρώτο και βασικό βήμα για εταιρική διακυβέρνηση η οποία θα έχει ως στόχο τη μακροχρόνια επιτυχία: Οικογενειακή επιχείρηση για μια ΖΩΗ. 

Τα πρώτα δύο άρθρα θα είναι:
Δευτέρα 2 Νοεμβρίου – Οικογενειακές Επιχειρήσεις: Πλεονεκτήματα και Αδυναμίες, του Μάριου Λουκαΐδη

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου - Τα στάδια, οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες σε μια οικογενειακή επιχείρηση, του Μάριου Λουκαΐδη

Δειτε Επισης

Πόλυς Καλλής: Τι σημαίνει να είσαι διευθυντής ξενοδοχείου-Ένας στρατηγικός και πολυσύνθετος ρόλος
Η Κύπρος αναλαμβάνει τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα 2026
Το μήνυμα Νίκου Χριστοδουλίδη για την αξιολόγηση Fitch-«Συνεχίζουμε με σοβαρότητα…»
Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών για αξιολόγηση Fitch-Αναγνώριση της σταθερής δημοσιονομικής πορείας
Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κύπρου σε Α- με σταθερή προοπτική ο Fitch… Οι κύριοι παράγοντες στους οποίους βασίστηκε
Η Cablenet σε μια εκδήλωση αποκλειστικά για τους real estate επαγγελματίες
Αναβαθμίζεται το αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου-Βελτιωτικά έργα για την ομαλή λειτουργία και τη διευκόλυνση σκαφών
Φάνος Λεβέντης: Διαφωνούν και οι εργαζόμενοι με τη νομοθετική ρύθμιση των tips-Δεν θα εξυπηρετήσει τίποτα
Φρέναραν οι εγγραφές σαλούν-Οι μάρκες που πρωταγωνιστούν στην αγορά αυτοκινήτων
Παν. Νεάπολις Πάφος: Εικονική ποινική δίκη για την ενδοοικογενειακή βία από φοιτητές της Νομικής Σχολής