Προς επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων

Λίγο η απροθυμία των ιδιοκτητών ακινήτων να προχωρήσουν σε εθελοντικές μειώσεις ενοικίων ενοίκιο, λίγο και η εξάπλωση του κορωνοϊού που βάζει όλο και περισσότερες περιοχές στον προθάλαμο της καραντίνας, το υπουργείο Οικονομικών αρχίζει να κάνει σκέψεις για επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40%, όπως δηλαδή εφαρμόστηκε και στην περίοδο του lockdown. 

Με φόντο το γενικό lockdown στη Γαλλία αλλά και τα απανωτά ρεκόρ των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να “αποθαρρύνεται” από το πλαίσιο της εθελοντικής μείωσης των ενοικίων και εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων σε ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης πραγματικής οικονομίας.

Δηλαδή η μείωση των ενοικίων θα είναι υποχρεωτική και θα επιβάλλεται παράλληλα με τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων την επιστρεπτέα προκαταβολή, το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία και τις άλλες παρεμβάσεις που ήδη εφαρμόζονται στις περιοχές που μπαίνουν σε στο επίπεδο 4.

Αυτό που συζητιέται στο υπουργείο Οικονομικών είναι να επιβάλλεται υποχρεωτική μείωση ενοικίων και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο επικινδυνότητας 3 αν και για την ώρα δεν έχουνε ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Η επαναφορά της υποχρεωτικής μείωσης του ενοικίου κατά 40% αποτελεί βασικό αίτημα του εμπορικού κόσμου καθώς πρόκειται για μια δαπάνη η οποία καλύπτει σημαντικό μέρος του κόστους λειτουργίας μιας επιχείρησης. Ήδη η μείωση ενοικίου γίνεται υποχρεωτική στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η προαιρετική μείωση των ενοικίων κατά τουλάχιστον 30%, ένα μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο, δεν φαίνεται να έχει την ανταπόκριση που αναμενόταν από πλευράς ιδιοκτητών που λένε χαρακτηριστικά “ακόμα δεν πήραμε τις αποζημιώσεις για τα τα παλιές μειώσεις και θα κάνουμε καινούργιες; ”

Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπεται και το γεγονός ότι στα επαγγελματικά ακίνητα όπου τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα υψηλά, οι ιδιοκτήτες χάνουν περισσότερα από μία μείωση μισθώματος σε σχέση με τα όσα κερδίζουν αν δεν προχωρήσουν σε καμία αλλαγή.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες κοινές αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών κλάδων δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.  Το ίδιο ισχύει και για τη κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις και εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημιάς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Το μήνυμα των αγορών και των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους