Α. Μαυρίδης: Αναλωθήκαμε στο κόστος, ξεχάσαμε την ποιότητα στην υγεία
07:28 - 20 Οκτωβρίου 2020
Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας στην Κύπρο είναι ότι παρόλο που υπάρχουν αξιόλογοι γιατροί, πανεπιστήμια και υποδομές, εντούτοις παρουσιάζεται έλλειψη συντονισμού και σωστής διαχείρισης στα νοσοκομεία, τόνισε ο Δρ. Ανδρέας Μαυρίδης, Ιδρυτής της Γυναικολογικής Κλινικής ΙΣΙΣ.
Το πρόβλημα στη διαχείριση των νοσοκομείων
Αναφερόμενος στο μετοχικό καθεστώς στα νοσοκομεία, εξήγησε ότι σε ορισμένα νοσοκομεία μπορεί οι γιατροί να μην λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία των αποφάσεων, ενώ σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Κύπρου δύναται να υπάρχουν 50 μέτοχοι με ίσιο ποσοστό, με αποτέλεσμα η λήψη αποφάσεων να καθίσταται δύσκολη.
Διαβάστε ακόμα: Διγλωσσία κυβέρνησης για νέο επενδυτικό σχέδιο
«Οι γιατροί εμπλέκονται στη διαχείριση, κάτι που μερικές φορές είναι καλό, ενώ κάποιες άλλες φορές δεν είναι τόσο καλό», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι κάποιοι γιατροί θεωρούν το νοσοκομείο ως σημείο συγκατοίκησης παρά ως μέρος συνεργασίας και από κοινού παραγωγής.
Διαβάστε ακόμα: Τα ακριβότερα σπίτια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Η έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου Επενδύσεων στον Τομέα της Υγείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Hilton Nicosia, εξήγησε ότι έπειτα και από την εισαγωγή του ΓεΣΥ, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες συνεργασίας ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
«Είναι γενικό πρόβλημα νοοτροπίας η δυσκολία στη συνεργασία. Όταν είσαι μικρή επιχείρηση μπορείς να το ελέγξεις καλύτερα, αλλά όταν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι μεγαλύτερο και να βελτιωθείς, πρέπει να συνεργαστείς και να θέσεις όρια», ανέφερε σχετικά.
Πάλη ανάμεσα σε κόστος και ποιότητα
Αναλύοντας τη νέα εποχή μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, επεσήμανε ότι, καθώς το σύστημα βρίσκεται στα αρχικά του στάδια, προκύπτουν προβλήματα με το ύψος ή τον χρόνο των πληρωμών, παρά στο πώς αυτό το σύστημα υγείας θα καταστεί ποιοτικό.
«Όλες οι διαπραγματεύσεις αναλώνονται στο κόστος, στην οικονομική πλευρά. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει η πάλη ανάμεσα σε κόστος και ποιότητα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης.
Ερωτηθείς για τη νέα τάξη πραγμάτων και το μέλλον των νοσοκομείων, επεσήμανε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ ήταν αναγκαία, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη μη πρόσβαση όλων των πολιτών στην υγεία.
Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει έλλειψη συντονισμού, καθώς ναι μεν υπάρχει μία καλή και εύχρηστη ηλεκτρονική πύλη, εντούτοις δεν δόθηκε η απαραίτητη έμφαση στην ποιότητα και στην αποτελεσματική υποστήριξη των ασθενών.
Συντονισμός και εμπλοκή όλων
Σύμφωνα με τον Ιδρυτή της Γυναικολογικής Κλινικής ΙΣΙΣ, απαιτείται συντονισμός από τις τράπεζες, τις ομάδες διαχείρισης, τους φαρμακευτικούς παρόχους, αλλά και τους ιδιοκτήτες και διευθυντές νοσοκομείων, καθώς υπάρχει μεγάλο περιθώριο για επενδύσεις στον τομέα της υγείας στην Κύπρο.
«Αν δεν υπάρχουν πτήσεις, τότε πώς να εκμεταλλευτείς τη γεωγραφική θέση; Αλλά και πάλι γιατί να έχεις πτήσεις, εάν κανείς δεν προτίθεται να ταξιδέψει στην Κύπρο», διερωτήθηκε ο κ. Μαυρίδης, σημειώνοντας ότι ο καταρτισμός πλάνου και η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι αναγκαία.
Ανέφερε ακόμα ότι το σύστημα υγείας μπορεί να καταστεί οικονομικά αποδοτικό, χωρίς να περικοπεί κόστος, αλλά με σωστή διαχείριση των χρημάτων.