Ενεργειακή διασύνδεση της Βαλτικής με την Ευρώπη
11:45 - 02 Οκτωβρίου 2020

Συμφωνία ύψους 720 εκατ. ευρώ προκειμένου να συνδεθούν τα ενεργειακά δίκτυα των Βαλτικών χωρών με την Πολωνία, ώστε να μειωθεί η ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως μεταδίδει το Politico.
«Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά προς την σύνδεση της Ευρώπης και δείχνουμε αλληλεγγύη στην πράξη», είπε, σημειώνοντας πως οι πόροι από το Connecting Europe Facility της Κομισιόν θα κατευθυνθούν σε υποδομές για να συνδεθεί το ενεργειακό δίκτυο της Βαλτικής με την υπόλοιπη Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος για να κατασκευαστεί μια νέα διασύνδεση στην Βαλτική θάλασσα που θα ονομάζεται «harmony link».
«Αυτό το έργο είναι μια στιγμή-ορόσημο… στον τερματισμό της απομόνωσης της ενεργειακής αγοράς της Βαλτικής», είπε η κα. φον ντερ Λάιεν, συνοδευόμενη από τους ηγέτες της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Πολωνίας. «Θα μειώσει την υπερεξάρτηση της περιοχής από μια μοναδική πηγή ενεργειακών εξαγωγών», πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τη Ρωσία.
Σημειώνεται πως από καιρό οι χώρες της Βαλτικής παραπονιούνται πως η εξάρτησή τους από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές αποτελεί απειλή για την εθνική τους ασφάλεια. «Αυτό δείχνει πως μέσα σε αυτή την Ένωση, όπου και αν βρίσκεσαι στον χάρτη, πάντα είσαι στην καρδιά της Ευρώπης», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr