Σ. Κληρίδης: Τέρμα στους επενδυτές αμφιβόλου ηθικής

Πηγή αλλά ταυτόχρονα λύση πολλών προβλημάτων φαίνεται να αποτέλεσε το επενδυτικό πρόγραμμα, τόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην προσέλκυση άλλου είδους παραγωγικών επενδύσεων.

Σημειώνοντας ότι οι αδυναμίες, οι ανεπαρκείς έλεγχοι και η παραχώρηση υπηκοότητας σε επενδυτές αμφιβόλου επιχειρηματικής και όχι μόνο ηθικής ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στην απόφαση για κατάργηση του προγράμματος, ο οικονομολόγος κάλεσε σε στροφή 180 μοιρών και απεξάρτηση από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Η τρύπα στην οικονομία από το τέλος του ΚΕΠ

«Οι πολιτογραφήσεις δεν μπορεί να είναι το βασικό κίνητρο για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, ενώ δεν μπορεί να υπάρχει τέτοιου μεγέθους εξάρτηση από τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων», είπε σχετικά, τονίζοντας τη σημασία προσέλκυσης ωφέλιμων για την οικονομία επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμα: Πώς οι κεραίες θα καλύψουν τις ανάγκες του 5G

Τίμημα για διαβατήριο η επένδυση σε ακίνητα
Μιλώντας στο InBusinessNews, ανέφερε ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο προσέφερε τη δυνατότητα σε επενδυτές να εξασφαλίσουν διαβατήρια, εξηγώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις η επένδυση σε ακίνητα ήταν το τίμημα που πλήρωναν για την πολιτογράφησή τους ως Κύπριοι πολίτες.

«Δεν προσελκύαμε κατ’ ανάγκη τις επενδύσεις που θα θέλαμε ως Κύπρος, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι επενδύσεις δεν ήταν πραγματικές», είπε σχετικά, επισημαίνοντας ότι ενίοτε όσοι είχαν πολιτογραφηθεί, δεν ενδιαφέρονταν να κατοικήσουν και να επενδύσουν στο νησί.

Θετικό βήμα το headquartering
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κληρίδης εισηγείται την χάραξη μίας ορθής στρατηγικής προσέλκυσης ποιοτικών και πραγματικών επενδύσεων, μέσω των οποίων θα επιτυγχάνεται η μεταφορά τεχνογνωσίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η διάνοιξη προοπτικών για τη χώρα.

Την ίδια ώρα, θετικά αποτιμά τις εντατικές προσπάθειες του Invest Cyprus στο πλαίσιο του Invest Cyprus Roadshow, μέσω του οποίου γίνεται προβολή της Κύπρου ως ιδανικός προορισμός για εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων, οι οποίες θέλουν να εγκαταστήσουν την ευρωπαϊκή ή διεθνή τους έδρα τους στο νησί (headquartering).

«Πρόκειται για μία καλή προσπάθεια και ελπίζω να επικεντρωθούμε σε αυτού του είδους τις επενδύσεις, παρά να επιχειρούμε την παραχώρηση διαβατηρίων σε ανθρώπους αμφιβόλου επιχειρηματικής και ηθικής στάθμης», εξήγησε σχετικά ο Σωφρόνης Κληρίδης. 

«Αυτές τις επενδύσεις θέλουμε»
Αναφερόμενος στην επένδυση της Wargaming στην Κύπρο, με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων στην Κύπρο και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, καθώς και στην επένδυση μαμούθ της Microsoft στην Ελλάδα με τη δημιουργία data centers στην περιφέρεια Αττικής, επεσήμανε ότι αυτές τις επενδύσεις χρειάζεται η Κύπρος.

«Δεν χρειάζεται να προσελκύουμε επενδυτές, οι οποίοι δημιουργούν πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας και κατ’ επέκταση στην κυπριακή οικονομία, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε τις πραγματικά μεγάλες επενδύσεις», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο σάλος γύρω από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα αποθαρρύνει τις ουσιαστικές και ωφέλιμες επενδύσεις.

Δειτε Επισης

Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα
Υστερούν σε χρηματοοικονομικές γνώσεις οι Κύπριοι-Τα αποτελέσματα μελέτης του ΚΟΕ του Παν. Κύπρου
Ένωση Πλοιοκτητών: Έμπρακτη συμμετοχή στην προσπάθεια «Αμάλθεια»-Προσέφερε τρόφιμα αξίας €300.000
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ