Powered by

ΔΝΤ: Ηπιότερος ρυθμός ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας το 2021

Σε μείωση του εκτιμώμενου ρυθμού ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας το 2021 προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο World Economic Outlook (WEO) Οκτωβρίου, το οποίο εκδόθηκε σήμερα. 
 
Ωστόσο, βάσει του WEO, εν μέσω της πανδημίας, η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 6,4% του ΑΕΠ το 2020, (6,5% στο WEO Απριλίου), σε χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το 2020 θα συρρικνωθεί με 8,3% (από 6,6% στην πρόβλεψη Απριλίου).
 
Για το 2021, η κυπριακή οικονομία θα παρουσιάσει ανάκαμψη 4,7% σε σύγκριση με 5,6% που ήταν η αντίστοιχη πρόβλεψη του WEO Απριλίου σε σύγκριση, με την αντίστοιχη εκτίμηση για την Ευρωζώνη να ανέρχεται στο 5,2%. Το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας θα κυμανθεί στο 2,5% πέριξ του δυνητικού ΑΕΠ.
 
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανεργία εκτιμάται ότι από το 7,1% του 2019  παρουσιάσει ήπια αύξηση το 2020 φτάνοντας στο 8%, για να υποχωρήσει στο 7% το 2021, με τις αντίστοιχες προβλέψεις του WEO Απριλίου να ανέρχονται στο 8,8% και 7,4% αντίστοιχα.
 
Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο -0,6% το 2020, για να αυξηθεί στο 1% το 2021 και να επιταχυνθεί περαιτέρω στο 1,7% το 2025.
 
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου θα εκτοξευτεί στο 10,6% το 2020 από 6,7% το 2019 για να μειωθεί στο 9,1% το 2021 και να υποχωρήσει στο 3,5% το 2025.
 
Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα συρρικνωθεί κατά 4,4% του ΑΕΠ το 2020 και θα ανακάμψει σε ποσοστό 5,2% το επόμενο έτος.
 
«Η παγκόσμια οικονομία εξέρχεται από τα βάθη στα οποία βυθίστηκε κατά το μεγάλο λοκντάουν τον Απρίλιο» αναφέρει το ΔΝΤ και προσθέτει πως με εξαίρεση την Κίνα όπου η ανάκαμψη ήταν ταχύτερη απ’ ότι αναμενόταν, ο μακρύς δρόμος της παγκόσμιας οικονομίας προς τα επίπεδα προ της κρίσης του κορωνοϊού παραμένει ευάλωτος σε πισωγυρίσματα.
 
Ειδικότερα όπως αναφέρει με την πανδημία της Covid-19 να συνεχίζει να εξαπλώνεται, πολλές χώρες επιβράδυναν την άρση των περιορισμών και επαναφέρουν μερικά περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να προστατέψουν ομάδες του πληθυσμού.
 
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 9,5% (από 10% της πρόβλεψης Απριλίου), ενώ η Ρωσία θα παρουσιάσει συρρίκνωση 4,1% (από 5,5%). Εκτιμάται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταγράψει ύφεση 9,8% το 2020 (από 6,5% της πρόβλεψης Απριλίου). Τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ το 2020 αναμένεται να παρουσιάσει η Ισπανία, το ΑΕΠ της οποίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 12,8% (από 8% της πρόβλεψης Απριλίου).
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μαρία Παναγιώτου: Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο
Ενισχύεται η διμερής συνεργασία Κύπρου-Ολλανδίας σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης και καινοτομίας
Τελευταίες πινελιές στα νομοσχέδια για την φορολογική μεταρρύθμιση-Οι βασικές πτυχές και πότε πάνε στην Βουλή
ΣΠΟΔ: Συγκρατημένη μεγέθυνση τον Ιούνιο υπό το πρίσμα εξωτερικών αβεβαιοτήτων-Οι παράγοντες με θετική συμβολή
Πράσινο Βουλής στα 100 εκατ. για κουρεμένους και κατόχους αξιογράφων-Το μέγιστο ποσό ανά φυσικό πρόσωπο
Αλλάζουν με νόμους τα χρηματικά όρια στις συνοπτικές διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων
Από 1η Ιουλίου τερματίζονται οι πληρωμές φόρου και εισφορών (PAYE/DAS) μέσω φορολογικής πύλης
Παράταση μέχρι 29 Ιουλίου για την υποβολή δήλωσης και πληρωμή οφειλόμενου ΦΠΑ
ΚΟΕ: Επιδεινώθηκε το οικονομικό, ενδυναμώθηκε το καταναλωτικό κλίμα τον Ιούνιο
Στα σκαριά μεικτή τηλεργασία στο δημόσιο-Επεκτείνεται και το ευέλικτο ωράριο εργασίας