Powered by

ΔΝΤ: Ηπιότερος ρυθμός ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας το 2021

Σε μείωση του εκτιμώμενου ρυθμού ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας το 2021 προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο World Economic Outlook (WEO) Οκτωβρίου, το οποίο εκδόθηκε σήμερα. 
 
Ωστόσο, βάσει του WEO, εν μέσω της πανδημίας, η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 6,4% του ΑΕΠ το 2020, (6,5% στο WEO Απριλίου), σε χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το 2020 θα συρρικνωθεί με 8,3% (από 6,6% στην πρόβλεψη Απριλίου).
 
Για το 2021, η κυπριακή οικονομία θα παρουσιάσει ανάκαμψη 4,7% σε σύγκριση με 5,6% που ήταν η αντίστοιχη πρόβλεψη του WEO Απριλίου σε σύγκριση, με την αντίστοιχη εκτίμηση για την Ευρωζώνη να ανέρχεται στο 5,2%. Το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας θα κυμανθεί στο 2,5% πέριξ του δυνητικού ΑΕΠ.
 
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανεργία εκτιμάται ότι από το 7,1% του 2019  παρουσιάσει ήπια αύξηση το 2020 φτάνοντας στο 8%, για να υποχωρήσει στο 7% το 2021, με τις αντίστοιχες προβλέψεις του WEO Απριλίου να ανέρχονται στο 8,8% και 7,4% αντίστοιχα.
 
Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο -0,6% το 2020, για να αυξηθεί στο 1% το 2021 και να επιταχυνθεί περαιτέρω στο 1,7% το 2025.
 
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου θα εκτοξευτεί στο 10,6% το 2020 από 6,7% το 2019 για να μειωθεί στο 9,1% το 2021 και να υποχωρήσει στο 3,5% το 2025.
 
Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα συρρικνωθεί κατά 4,4% του ΑΕΠ το 2020 και θα ανακάμψει σε ποσοστό 5,2% το επόμενο έτος.
 
«Η παγκόσμια οικονομία εξέρχεται από τα βάθη στα οποία βυθίστηκε κατά το μεγάλο λοκντάουν τον Απρίλιο» αναφέρει το ΔΝΤ και προσθέτει πως με εξαίρεση την Κίνα όπου η ανάκαμψη ήταν ταχύτερη απ’ ότι αναμενόταν, ο μακρύς δρόμος της παγκόσμιας οικονομίας προς τα επίπεδα προ της κρίσης του κορωνοϊού παραμένει ευάλωτος σε πισωγυρίσματα.
 
Ειδικότερα όπως αναφέρει με την πανδημία της Covid-19 να συνεχίζει να εξαπλώνεται, πολλές χώρες επιβράδυναν την άρση των περιορισμών και επαναφέρουν μερικά περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να προστατέψουν ομάδες του πληθυσμού.
 
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 9,5% (από 10% της πρόβλεψης Απριλίου), ενώ η Ρωσία θα παρουσιάσει συρρίκνωση 4,1% (από 5,5%). Εκτιμάται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταγράψει ύφεση 9,8% το 2020 (από 6,5% της πρόβλεψης Απριλίου). Τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ το 2020 αναμένεται να παρουσιάσει η Ισπανία, το ΑΕΠ της οποίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 12,8% (από 8% της πρόβλεψης Απριλίου).
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κέρδη άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Γ. Παναγιώτου: Η βελτίωση της αγοράς εργασίας αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα-Η χώρα θα συνεχίσει να προχωρά μπροστά
Διατήρησε την ανοδική του πορεία, αλλά επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο
Πόσα χρωστούν οι μεγάλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου-Οι οικονομικές τους καταστάσεις για το 2024
Τμ. Επιθεώρησης Εργασίας: Οφέλη ψηφιοποίησης τεχνητής νοημοσύνης με σωστή διαχείριση
Επανάσταση στην υγεία και την ασφάλεια: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης στην εργασία
Στ. Δημητρίου: Πολυεπίπεδα τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ισχυρός μοχλός ανάπτυξης
Κυριάκος Κακουρής: Συζητήσεις με ΑΗΚ για δάνειο προς αναβάθμιση του δικτύου της-Η θέση ΕΤΕπ για GSI και τερματικό
ΑΤΑ, κατώτατος, συμβάσεις και απεργίες-Τα καυτά εργασιακά θέματα της χρονιάς που πέρασε και ο κομβικός ρόλος της ΟΕΒ
Scope Ratings: Σταθερές προοπτικές για κυπριακή οικονομία-Ευάλωτη στην κλιμάκωση παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων