Γαλλία: Στις 5 Οκτωβρίου ξεκινάει η δίκη Νικολά Σαρκοζί για διαφθορά

Για πρώτη φορά στη Γαλλία, ένας πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δικαστεί για διαφθορά: η δίκη του Νικολά Σαρκοζί στη λεγόμενη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων θα διεξαχθεί από τις 5 Οκτωβρίου, αποφάσισε το Ποινικό Δικαστήριο του Παρισιού.

Ο Σαρκοζί θεωρείται ύποπτος ότι επιχείρησε στις αρχές του 2014, μέσω του δικηγόρου του Τιερί Ερζόγκ, να αποσπάσει απόρρητες πληροφορίες από τον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ανώτερο δικαστικό εκείνη την εποχή, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που τον αφορούσε με αντάλλαγμα μια ευμενή μετάθεση του Αζιμπέρ στο Μονακό.

Η δίκη για «διαφθορά» και «αθέμιτη άσκηση επιρροής» του Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του γαλλικού κράτους από το 2007 έως το 2012, θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 22 Οκτωβρίου μετά μια ενδιάμεση ακρόαση που ορίστηκε στις 17 του προσεχούς Ιουνίου.

Είναι πρωτόγνωρη στη Γαλλία η δίκη ενός προέδρου της για διαφθορά, παρότι ο προκάτοχος του Σαρκοζί, ο Ζακ Σιράκ, αντιμετώπισε επίσης προβλήματα με τη δικαιοσύνη.

Το 2011 ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που καταδικαζόταν για «υπεξαίρεση δημοσίων πόρων» και «κατάχρηση της εμπιστοσύνης» σε μια υπόθεση με εικονικές θέσεις εργασίας στη Δημαρχία του Παρισιού τη δεκαετία του 1990, όταν ήταν δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Στην Πέγκυ Τσιλιμίδου το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού μαθητικού δοκιμίου της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο
Ο Δρ. Simone Bacchio βραβεύεται ως Νέος Ερευνητής στα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας (video)
Ο καθηγητής Jean Skiare τιμάται ως διακεκριμένος ερευνητής στα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας 2025
Ο καθηγητής Γεώργιος Η. Γεωργίου βραβεύεται ως διακεκριμένος ερευνητής στην κατηγορία Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική (video)
Ο Κύπριος Γιάννης Ιωάννου νέος Group CFO στον όμιλο ΤΙΤΑΝ-«Αυτό δεν είναι απλώς ένα επαγγελματικό ορόσημο»
Στο Δ.Σ. της Lordos United Public ο Νίκος Α. Θεοδούλου μετά την αφυπηρέτηση από την PwC
Νέος συνέταιρος στην PwC Κύπρου ο Γιώργος Κωνσταντινίδης-Το who is who και πότε εντάσσεται στον Συνεταιρισμό
Το ανεξίτηλο στίγμα της προσφοράς του γιατρού και ανθρώπου Νίκου Ιωάννου-«Χειρουργούσα συνεχώς, χωρίς τελειωμό...»
Φτωχότερη η ιατρική κοινότητα της Κύπρου…Έφυγε από την ζωή ο γνωστός ορθοπεδικός Νίκος Γ. Ιωάννου(video)
Ο Μάριος Λουκαΐδης νέο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Mιτσίδης