powered by

Συνάντηση Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης με Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας

Τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο της ανάπτυξης γης, ο οποίος είναι ανάμεσα στους τρεις μεγαλύτερους αιμοδότες της κυπριακής οικονομίας, τέθηκαν επί τάπητος σε πρόσφατη συνάντηση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδόμων με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ),  Κωνσταντίνο Ηροδότου. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδόμων, ήταν ο πρόεδρός του κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου.
 
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νεαρά ζευγάρια όταν προσεγγίζουν τα τραπεζικά ιδρύματα για να ζητήσουν δάνεια για αγορά κατοικίας και κυρίως για τις ψηλές εγγυήσεις που απαιτούνται. Αναφορά έγινε επίσης στην τάση που επικρατεί για εισαγωγή αρνητικών επιτοκίων και πως αυτή αναμένετε να επηρεάσει θετικά την αγορά ακινήτων.
 
Στη συζήτηση τέθηκε ακόμη το θέμα της δέουσας επιμέλειας (due diligence) σε σχέση με το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες κατά τον έλεγχο της προέλευσης των χρημάτων αγοραστών από το εξωτερικό, επικαλούνται την Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για να προβαίνουν σε έλεγχο επικινδυνότητας του αγοραστή (risk assessment) που στις πλείστες των περιπτώσεων είναι εξαντλητικός και χρονοβόρος για τους επενδυτές. Ενώ επίσης οι τράπεζες εφαρμόζουν διαφορετικούς κανόνες μεταξύ τους και ακόμη και εντός του ίδιου ιδρύματος. Ο κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου, ανέφερε ότι ο έλεγχος επικινδυνότητας πρέπει να πραγματοποιείται στη βάση Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά εναπόκειται στο κάθε τραπεζικό ίδρυμα με πιο τρόπο θα τις εφαρμόσει έτσι ώστε να τους παρέχει ικανοποιητικά στοιχεία για να γίνει η αξιολόγηση και να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο.  
 
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδόμων, κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης, με τον Διοικητή της ΚΤΚ, συζήτησαν τόσο θέματα που αφορούν τον κλάδο των ακινήτων, όσο και της ευρύτερης οικονομία, σημειώνοντας  πως συμφώνησαν για την τεράστια συμβολή του τομέα της κτηματαγοράς στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας τόσο σε συνεισφορά στο ΑΕΠ όσο και σε θέσεις εργασίας.

Δειτε Επισης

Όμιλος Λεπτός: Οι εξαιρετικές επιδόσεις της αγοράς ακινήτων και η Κύπρος ως ασφαλές λιμάνι εν μέσω αβεβαιότητας
Σχέδιο νόμου ενώπιον του ΥΠΕΣ για θέσπιση του επαγγέλματος του επιχειρηματία ανάπτυξης γης
Μοναδικές ευκαιρίες για κατοικίες και διαμερίσματα σε Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο από την Altamira Real Estate
Οικιστικά ακίνητα προς πώληση από την AstroBank
Βραβείο Europa Nostra στην Παλιά Δημοτική Αγορά Λευκωσίας-Κάλεσμα προς το κοινό να ψηφίσει την Αγορά στα Βραβεία Κοινού
Silicon Park: Ζήσε και εργάσου σε ένα περιβάλλον που εξελίσσεται μαζί σου
Νέα καταγγελία Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών για ενδεχόμενο σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα
Νέο live bidding event στο Majestic Gardens 3 από την Altamira Real Estate
Η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη Λευκωσία
Αναπτυξιακά έργα πέραν των €300 εκατ. στη Λεμεσό υλοποιεί το ΤΕΠΑΚ-Ο προγραμματισμός μέχρι το 2030