Ολλανδία: Η Ρωσία κέρδισε τη μάχη των δικαιωμάτων για τη βότκα Stolichnaya

To ανώτατο δικαστήριο της Ολλανδίας αποφάσισε ότι τα δικαιώματα της βότκας Stolichnaya ανήκουν στη Ρωσία και όχι στην ιδιοκτήτρια εταιρεία SPI Group, σε μια μεγάλη δικαστική νίκη για τη Μόσχα.

Οι δικαστές απέρριψαν την έφεση της SPI κατά απόφασης του 2018 που ανάγκαζε την εταιρεία να σταματήσει να πουλάει τα προϊόντα της στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο και να καταβάλλει στη Ρωσία όλα τα κέρδη της από τη Stolichnaya, τη Stoli και τη Moskobskaya από το 1999.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η SPI ανέφερε σε ανακοίνωση ότι θα διεκδικήσει «νομική αποζημίωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο ιδιοκτήτης της SPI, ο εξόριστος Ρώσος δισεκατομμυριούχος Γιούρι Σέφλερ, βρίσκεται σε κόντρα με το Κρεμλίνο εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες σχετικά με τα δικαιώματα της μάρκας Stolichnaya.

Σημειώνεται ότι το ανώτατο δικαστήριο της Αυστρίας έχει βγάλει δύο φορές αποφάσεις υπέρ της Ρωσίας, ενώ η SPI έχει κερδίσει υποθέσεις στην Ελλάδα και τη Βραζιλία.

Η ρωσική κρατική εταιρεία FKP Soyuzplodoimport, η οποία είχε κερδίσει τα δικαιώματα της μάρκας Stolichnaya για την εγχώρια αγορά, καθώς και για την περιοχή της Μπενελούξ. Η FKP ισχυρίζεται ότι ο σοβιετικός προκάτοχος της ιδιωτικοποιήθηκε παράνομα μετά την κατάρρευση της Ε.Σ.Σ.Δ. O κ. Σέφλερ έγινε πρόεδρος της FKP το 1997, και κατόπιν δημιούργησε μια άλλη εταιρεία με την ίδια σχεδόν ονομασία, τη Soyuzplodimport, η οποία αγόρασε 43 μάρκες έναντι 300.000 δολαρίων. Οι ρωσικές αρχές θα αποφαίνονταν αργότερα ότι οι μάρκες αποτιμούνταν στην πραγματικότητα στα 400 εκατ. δολάρια και η Μόσχα χαρακτήρισε παράνομη την πώληση.

Την εκτίμηση αυτή έχουν επιβεβαιώσει πλέον επτά δικαστήρια στην Ολλανδία, μετά από διαδικασίες που κράτησαν 17 χρόνια.

Η Μόσχα κατέθεσε αγωγή κατά του κ. Σέφλερ το 2002, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων για ξέπλυμα χρήματος και για απειλές κατά της ζωής του CEO της FKP.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται