ΕΚΤ: Η πρώτη μείωση από το 2013 η ζήτηση δανείων από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Μείωση, για πρώτη φορά στα τελευταία έξι χρόνια, παρουσίασε το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η ζήτηση δανείων από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υποδεικνύοντας ότι οι νεφελώδεις οικονομικές προοπτικές επιβάρυναν τις επενδύσεις.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στη μείωση της ζήτησης δανείων από επιχειρήσεις στην Ισπανία, καθώς επίσης και στη μεγάλη μείωση εταιρικών δανείων στη Γαλλία, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην τριμηνιαία έκθεση της για τον δανεισμό στην Ευρωζώνη.
 
"Η ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις μειώθηκε για πρώτη φορά από το τέταρτο τρίμηνο του 2013, αντανακλώντας την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε από το 2018", αναφέρει.

Η διάθεση για δάνεια στη Γερμανία, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αυξήθηκε ελαφρώς το τέταρτο τρίμηνο, ενώ παρέμεινε αμετάβλητη στην Ιταλία.
 
Η απογοητευτική αυτή εξέλιξη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποτελεί εμπόδιο για την ΕΚΤ, η οποία τα τελευταία χρόνια έθεσε σε εφαρμογή πρωτοφανή πακέτα οικονομικών κινήτρων για να ενθαρρύνει τις δαπάνες και τις επενδύσεις σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.
 
Η υποχώρηση στη ζήτηση δανείων "δείχνει ότι η αύξηση των επενδύσεων θα παραμείνει υποτονική, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν χαλαρές οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη", δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Bank Carsten Brzeski.
 
Αφού ξόδεψε ήδη τα 2,6 τρισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων, η ΕΚΤ επανάρχισε τον περασμένο Νοέμβριο το συγκεκριμένο πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας της Ευρωζώνης, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα.

Η ΕΚΤ προσέφερε επίσης σε τράπεζες εξαιρετικά φθηνά δάνεια και καθόρισε τα επιτόκια του ευρώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μείωσε ακόμη και το επιτόκιο καταθέσεων από -0,4% σε -0,5%, για να δώσει στις τράπεζες περισσότερα κίνητρα στην χορήγηση δανείων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed