Αντίστροφη μέτρηση για τα σχέδια απόσυρσης και ηλεκτρικών οχημάτων

Αρχές Φεβρουαρίου υπολογίζεται ότι θα αρχίσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στα δύο κυβερνητικά σχέδια που αφορούν απόσυρση οχημάτων και παράλληλα, προώθηση αυτοκινήτων µε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και προώθηση του ηλεκτρικού οχήματος. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ), μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση στον ημερήσιο Τύπο, για την ακριβή ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων, ώστε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.
 
Υπενθυμίζεται ότι, οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές για περίοδο δύο μηνών και ότι σε περίπτωση που είναι λιγότερες από όσες προνοεί το κάθε σχέδιο, τότε το αναξιοποίητο ποσό θα κατανέμεται στην άλλη κατηγορία. Βάσει των δύο σχεδίων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επωφεληθούν με χορηγίες ύψους μέχρι €7.000.
 
Tα δύο σχέδια

Για απόσυρση αυτοκινήτου ηλικίας ίσης ή μεγαλύτερης των 15 ετών (Χορηγία A) το ποσό της χορηγίας φτάνει τις €2.000, με προϋπόθεση την εγγραφή καινούργιου οχήµατος κατηγορίας Μ1. Για το καινούργιο όχημα απαιτείται η έκδοση Πιστοποιητικού Συµµόρφωσης «Euro 6AD», όπως ο κυβισµός του κινητήρα είναι µικρότερος ή ίσος των 1.800 κυβικών εκατοστών και η µάζα εκπεµπόµενου διοξειδίου του άνθρακα να είναι µικρότερη ή ίση των 150 γραµµαρίων ανά χιλιόµετρο.
 
Το συνολικό ποσό χορηγίας θα είναι µέχρι €2.5 εκατ., συνεπώς ο αριθµός χορηγιών που θα δοθούν για την κατηγορία θα είναι µέχρι 1250.

Η Χορηγία Β έχει ως προϋπόθεση την εγγραφή καινούργιου αυθεντικά ηλεκτρικού οχήµατος κατηγορίας Μ1, με τιµή αγοράς µη περιλαµβανοµένου του Φ.Π.Α. κάτω των €40.000. Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται απόσυρση παλιού οχήµατος ενώ το συνολικό ποσό χορηγίας για την κατηγορία θα είναι µέχρι €500.000 (µέχρι 100 χορηγίες, με ποσό χορηγίας €5.000).
 
Η υποβολή αιτήσεων

Ο κάθε αιτητής, ο οποίος θα υποβάλει αίτηση µέσω διαδικτύου, µπορεί να υποβάλει µόνο µία αίτηση για κάθε µία από τις κατηγορίες.
 
Οι αιτήσεις θα ταξινοµούνται και θα εξετάζονται από το Τµήµα Οδικών Μεταφορών, στη βάση των κριτηρίων του σχεδίου και θα εγκρίνονται κατά σειρά προτεραιότητας, αρχίζοντας:

  • από τα πιο παλαιά σε ηλικία οχήµατα (Χορηγία Α)
  • µε βάση την ηµεροµηνία και χρόνο υποβολής της αίτησης (Χορηγία Β)
 
Να σημειωθεί ότι οι αιτητές θα ενηµερώνονται γραπτώς για την αίτηση τους καθώς και για τους λόγους απόρριψης.

Δειτε Επισης

«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Μ. Παναγιώτου: Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και τελικών τιμών στον καταναλωτή
Η Σκλαβενίτης Κύπρου δίπλα στο προσωπικό της με ωφελήματα και παροχές
Τι... βγάζει το «e-κοφίνι»-Οι τιμές των οπωροκηπτευτικών στα σημεία λιανικής πώλησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Μειωμένες οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών-Μικρή άνοδος στην αμόλυβδη βενζίνη