Kinanis LLC: Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1151, Εξ ολοκλήρου διαδικτυακή σύσταση Εταιρειών και εγγραφή Παραρτημάτων
09:20 - 04 Σεπτεμβρίου 2019

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε στις 20 Ιουνίου 2019 να τροποποιήσει την υφιστάμενη Οδηγία που αφορά τους κανόνες και τις διαδικασίες σύστασης εταιρειών, εγγραφής παραρτημάτων και καταχώρησης εγγράφων και πληροφοριών από εταιρείες και παραρτήματα («Διαδικτυακές Διαδικασίες») εκδίδοντας την Οδηγία 2019/1151 (η «Οδηγία»).
Η Οδηγία επιβάλλει την υποχρέωση στα Κράτη Μέλη να καθορίσουν διαδικασίες οι οποίες επιτρέπουν τη σύσταση εταιρειών, την εγγραφή παραρτημάτων και την καταχώρηση εγγράφων και πληροφοριών εξ ολοκλήρου διαδικτυακά.
Ωστόσο, τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσουν κατά πόσο ορισμένες ή όλες οι Διαδικτυακές Διαδικασίες θα είναι υποχρεωτικές.
Η παρουσία συμβολαιογράφων ή άλλων παρόμοιων υπαλλήλων δεν θα είναι πλέον αναγκαία και άρα η σύσταση εταιρειών, εγγραφή παραρτημάτων και καταχώρηση εγγράφων και πληροφοριών θα είναι εφικτή διαδικτυακά.
Η Οδηγία απαγορεύει επίσης στα Κράτη Μέλη την επιβολή υποχρέωσης απόκτησης οποιασδήποτε εξουσιοδότησης ή άδειας για τις Διαδικτυακές Διαδικασίες εκτός και αν αυτό απαιτείται για τις ειδικές δραστηριότητες της εταιρείας βάσει εθνικού δικαίου.
Παρόλα αυτά, συμβολαιογράφοι ή δικηγόροι δύνανται να συμβάλουν στη διαδικτυακή διαδικασία με μόνο σκοπό (α) να ελέγξουν την ταυτότητα και τη νομική ικανότητα των ατόμων που επιθυμούν να ιδρύσουν μια εταιρεία, να εγγράψουν ένα παράρτημα ή να καταχωρήσουν έγγραφα ή πληροφορίες, (β) να αποφύγουν την απάτη και την υποκλοπή της ταυτότητας εταιρειών και (γ) να διασφαλίσουν την αξιοπιστία των εγγράφων και πληροφοριών που περιέχουν τα εθνικά μητρώα. Ωστόσο, η συμβολή αυτή δεν θα πρέπει να εμποδίζει την αποπεράτωση της διαδικασίας εξ ολοκλήρου διαδικτυακά.
Στην περίπτωση της Κύπρου, οι δικηγόροι και το Πρωτοκολλητείο εμπλέκονται στη διαδικασία σύστασης εταιρειών. Για την εν λόγω διαδικασία χρειάζεται η ένορκη δήλωση δικηγόρου στην παρουσία Πρωτοκολλητή και η καταχώρηση αυτής, μαζί με τα απαιτούμενα έγγραφα, για την εγγραφή της εταιρείας στον Έφορο Εταιρειών. Επομένως, απομένει να φανεί το πως η Οδηγία θα επηρεάσει τη διαδικασία που ακολουθείται σήμερα στην Κύπρο.
Παρόλο που οι δικηγόροι δύνανται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαδικτυακή διαδικασία, ελέγχοντας τη νομιμότητα αυτής, η συμβολή του Πρωτοκολλητείου φαίνεται να καταστεί περιττή.
Τα χρονικά πλαίσια που έχει θέσει η Οδηγία είναι τα εξής:
i. η μεταφορά των διατάξεων της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου 2021 με τη δυνατότητα παράτασης ενός χρόνου,
ii. η διαδικασία της διαδικτυακής εγγραφής πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία πληρωμής του τέλους εγγραφής ή από την ημερομηνία συμμόρφωσης με τις διατυπώσεις που απαιτούνται για διαδικτυακή εγγραφή/σύσταση.
Γενικά, η Οδηγία αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του εταιρικού δικαίου έτσι ώστε να επιτευχθεί αποδοτικότητα, μείωση χρόνου και κόστους σε μια εποχή όπου η τεχνολογία αναπτύσσεται διαρκώς και ο ψηφιακός κόσμος εξελίσσεται ταχύτατα.