powered by

Σε υψηλό 11 μηνών οι καταθέσεις τον Αύγουστο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έντεκα μηνών παρέμειναν οι συνολικές καταθέσεις τον Αύγουστο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), ενώ τα δάνεια εξακολουθούν να παραμένουν σε ένα από τα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα, παρά την καθαρή αύξηση που παρουσίασαν στον όγδοο μήνα του τρέχοντος έτους. 

Επιπλέον, τα δάνεια των νοικοκυριών μειώθηκαν τον Αύγουστο, σε δωδεκάμηνη βάση, κατά σχεδόν €6 δισεκατομμύρια και των εταιρειών κατά σχεδόν €5 δισ. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, οι συνολικές καταθέσεις παρουσίασαν τον Αύγουστο του 2019 καθαρή μείωση €61,4 εκατομμύρια, σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €201,9 εκ. τον Ιούλιο 2019, και διαμορφώθηκαν στα €48,5 δισ. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο των καταθέσεων από τον Σεπτέμβριο του 2018.
 
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής έφθασε στο 1,6%, σε σύγκριση με 2,1% τον Ιούλιο 2019.
 
Ειδικότερα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν τον Αύγουστο του 2019 κατά €2,6 εκ., σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, και διαμορφώθηκαν στα €23,51 δισ. Τον Αύγουστο του 2018 οι καταθέσεις βρίσκονταν στα €23,14 δισ.
 
Οι καταθέσεις των εταιρειών αυξήθηκαν κατά €4,6 εκ., στα €9,48 δισ., σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018.  Τον Αύγουστο του 2018 οι καταθέσεις των εταιρειών βρίσκονταν στα €8,66 δισ.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, τα συνολικά δάνεια τον Αύγουστο 2019 παρουσίασαν καθαρή αύξηση €177,6 εκ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €3,9 εκ. τον Ιούλιο 2019. Το υπόλοιπο των συνολικών δανείων τον Αύγουστο 2019 έφθασε στα €34,3 δισ. από €45,94 δισ. τον περσινό Αύγουστο.
 
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,3%, σε σύγκριση με -2,2% τον Ιούλιο 2019.
 
Ειδικότερα, τα δάνεια των νοικοκυριών μειώθηκαν τον Αύγουστο του 2019 στα €12,91 δισ. από €12,95 δισ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Αύγουστο του 2018 βρίσκονταν στα €18,78 δισ.
 
Τα καταναλωτικά δάνεια διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο του 2019 στα €1,72 δισ. από €1,73 δις. τον Ιούλιο του 2019 και €2,29 δις. τον περσινό Αύγουστο. Τα οικιστικά δάνεια μειώθηκαν στα €8,52 δισ. από €8,53 δισ. τον Ιούλιο του 2019 και από €10,75 δισ. τον Αύγουστο του 2018
 
Τα δάνεια των εταιρειών ανήλθαν στα €12,58 δισ. από €12,60 δισ. τον προηγούμενο μήνα και από €17,32 δισ. τον περσινό Αύγουστο.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ολοκληρωμένη στρατηγική για την Λεμεσό με δράσεις συνολικού κόστους 660 εκατ.-Οι ανακοινώσεις σε έξι πυλώνες
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: Η δυναμική και οι προκλήσεις του real estate στην Κύπρο
Η αυξημένη ζήτηση επιτάσσει επέκταση των εκπαιδευτικών υποδομών-Οι στοχευμένες λύσεις στο TechIsland Summit
Το IGC και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Eurobank για ενίσχυση εξωστρέφειας κυπριακών, ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων
Τράπεζα Κύπρου: Επανεκλογή Αράπογλου στην προεδρία και Grobler στην αντιπροεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ινδίας-Ελλάδας-Κύπρου: Νέα εποχή στους εμπορικούς, επενδυτικούς και οικονομικούς δεσμούς
Ανοίγει η Μακαρίου...Οι νέες ρυθμίσεις με την πλειοψηφική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας
17α IN Business Awards: Δείτε πλάνα από την εντυπωσιακή τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards(video)
17α IN Business Awards: Απένειμε βραβεία, εξήρε την προσφορά του επιχειρείν ο πολιτικός κόσμος (vid)
Έρχονται αλλαγές στους κανόνες για τις τράπεζες-Η πρόταση της ΕΚΤ