Χ. Γεωργίου: Θέμα ταμπού το ζήτημα διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις

Η διαδοχή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των οικογενειακών επιχειρήσεων ανέφερε ο Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου, Σύμβουλος Διαδοχής Οικογενειακών Επιχειρήσεων, 4 DELTA ADVISORS. Μιλώντας ενώπιον του The Family Business Conference ο κ. Γεωργίου επισήμανε πως η διαδοχή αποτελεί και θέμα ταμπού καθώς θα πρέπει να αναλυθούν και να επιλυθούν δύσκολα οικογενειακά ζητήματα ώστε να υπάρξει ομαλή διαδοχή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις οικογενειακές επιχειρήσεις ανέφερε ο κ. Γεωργίου είναι οι ασάφειες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την δομή και διαχείριση στην επιχείρηση. Παράλληλα υπάρχει αναβλητικότητα από τον ιδρυτή για να μεταφέρει την διαχείριση της επιχείρησης στα νεότερα μέλη της οικογένειας.

Αναφορικά με τις στρατηγικές διαδοχής ο κ. Γεωργίου είναι η μεταβίβαση στους διαδόχους, η μεταβίβαση της επιχείρησης στους εργαζομένους και η συγχώνευση με μια μεγαλύτερη επιχείρηση. Πρόσθεσε πως χρειάζεται πάντοτε εξωτερική βοήθεια για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης, βάζοντας σωστούς κανόνες για την διαχείριση και λειτουργικότητα της οικογενειακής επιχείρησης.

Το μεγαλύτερο ζήτημα, σημείωσε, που καλείται ο ιδρυτής να αντιμετωπίσει είναι η επιθυμία να είναι δίκαιος με τα μέλη της οικογένειας και ποιο είναι το κατάλληλο μέλος της οικογένειας για να τον διαδεχθεί.
Μια επιτυχημένη διαδοχή ανέφερε ο κ. Γεωργίου εξαρτάται πρώτον από τον καταρτισμό θεσμικού πλαισίου διακυβέρνησης, δεύτερον την βελτίωση της υγείας της οικογενειακής επιχείρησης και τρίτον η υλοποίηση της διαδοχής της οικογενειακής επιχείρησης.
 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης