Powered by

Την αντίδραση των επιχειρηματιών για αύξηση εταιρικού φόρου αναμένει το ΥΠΟΙΚ

Σε σύσκεψη παρακάθεται ο επιχειρηματικός κόσμος την Τετάρτη 7 Αυγούστου για να μελετήσει την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 12,5% στο 15%.

Στη σύσκεψη θα παρακαθίσουν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις και οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι, δηλαδή ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, CIPA, CIFA, ΣΕΛΚ και ΠΑΣΥΞΕ, με την πρώτη αντίδραση των επιχειρηματιών να μην είναι θετική.

Η πρόταση του ΥΠΟΙΚ προνοεί ταυτόχρονα την παραχώρηση σειρά φοροελαφρύνσεων ως αντιστάθμισμα, νοουμένου ότι το Υπουργείο προτίθεται να επιστρέψει και με το παραπάνω αυτά που θα εισπράξει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση όχι για φοροεισπρακτικούς σκοπούς αλλά ένεκα προβλημάτων που προκύπτουν, πλέον, στον τομέα των διεθνών υπηρεσιών από την διατήρηση ενός υπέρμετρα χαμηλού εταιρικού φόρου. 

Διαβάστε ακόμα: Ξενοδοχεία VS Airbnb: Πόσο πάει η ταρίφα σε κάθε πόλη

Διαβάστε ακόμα: Αθλοκίνηση: Άνοιξε για πρώτη φορά στη Λευκωσία

Προβλήματα που σχετίζονται με τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας και με ένταξη της χώρας σε «μαύρες λίστες». 

Με την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15% αναμένεται να περιοριστούν δραστικά αυτά τα προβλήματα, χωρίς να χαθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. 

Ωστόσο, προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση, το ΥΠΟΙΚ θα αναμένει τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων.

Τα φορολογικά έσοδα, νοουμένου ότι περάσει αυτό το μέτρο, υπολογίζεται στα €170 εκατ. ανά έτος και ανάμεσα στις προτάσεις που φαίνεται να μελετώνται από το Υπουργείο Οικονομικών είναι η επιστροφή €200 εκατ. ανά έτος ως εξής:
1) Μείωση φιλολογίας επί  των μερισμάτων από 17% στο 15%
2) Μείωση φορολογίας επί των τόκων από 30% στο 15%
3) Μείωση φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από 20% στο 15%
4) Πλήρης κατάργηση τέλους εταιρειών (350ευρώ ανά εταιρεία ανά έτος)
5) Πλήρης κατάργηση τέλους χαρτοσήμου
6) Αύξηση έκπτωσης για συνεισφορές προσώπων σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία από 1/6 σε 1/5 του ετήσιου μισθού

Δειτε Επισης

Andrew Bird: Συναρπαστικό βήμα στην καριέρα μου η Remedica-Τα πλάνα και το όραμα του νέου CEO
Σε βάθος χρόνου η αξιοποίηση του φυσικού αερίου στον «Πήγασο»-«Απαιτούνται χρόνια μέχρι την εκμετάλλευση»
Α. Παπακωνσταντίνου: Η αποκατάσταση των κουρεμένων, η οροφή στις αποζημιώσεις και πού διαφωνεί ο ΣΥΚΑΛΑ
Μ. Περδίος: Οι τάσεις στην διοίκηση και οι στρατηγικές της Louis Hotels για την επιτυχή λειτουργία των ξενοδοχείων της
Σώτος Τρικωμίτης: Αντίκτυπος στο σύνολο της αγοράς από το πάγωμα και ξεπάγωμα της ηλεκτροκίνησης-Θέλουμε απαντήσεις
Είδε ξανά τις συντεχνίες για την ΑΤΑ ο Γιάννης Παναγιώτου-Εξαντλεί κάθε περιθώριο για κοινά αποδεκτή λύση
Με ζημιές έκλεισε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία άνοδος
Στρατηγικές επιλογές Ε.Ε. για κλίμα στο Άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος με συμμετοχή Μαρίας Παναγιώτου (βίντεο)
Πάνω ο μέσος όρος απασχόλησης στην Κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο-Αύξηση στους εργοδοτούμενους ορισμένου χρόνου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Στενοί συνεργάτες για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία οι ξένοι επενδυτές (video)