Ξενοδοχεία VS Airbnb: Πόσο πάει η ταρίφα σε κάθε πόλη

Τη δυναμική της κατάφερε να εδραιώσει τα τελευταία χρόνια και στην Κύπρο η πλατφόρμα online κρατήσεων Airbnb, προσφέροντας προς ενοικίαση καταλύματα διαμονής τόσο για σκοπούς αναψυχής όσο και για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Γεγονός αποτελεί ότι το κόστος που καλείται κάποιος να πληρώσει σε ένα κατάλυμα είναι χαμηλότερο από ό, τι σε ένα ξενοδοχείο 3, 4 ή 5 αστέρων.

Σύμφωνα με έρευνα της KPMG, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, το μέσο ημερήσιο κόστος του Airbnb είναι κατά 52% λιγότερο σε σύγκριση με το μέσο ημερήσιο κόστος ενός ξενοδοχείου 3-5 αστέρων.

Διαβάστε ακόμα: Γ. Γιαγλής: Το Blockchain θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε

Διαβάστε ακόμα:  Αθλοκίνηση: Άνοιξε για πρώτη φορά στη Λευκωσία
 

Το κόστος διαμονής σε κάθε πόλη
Πιο ακριβή φαίνεται να είναι η διαμονή στην Πάφο, στην οποία το κόστος για μία μέρα σε ένα ξενοδοχείο τον φετινό Αύγουστο αγγίζει τα €200 (€199), ενώ για ένα Airbnb τα €132.
 

Στη Λεμεσό το μέσο ημερήσιο κόστος ενός ξενοδοχείου 3-5 αστέρων είναι €196, ενώ ενός καταλύματος Airbnb είναι μόλις €82.

Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, η μέση τιμή διανυκτέρευσης σε ένα ξενοδοχείο για τον φετινό Αύγουστο είναι €188, ενώ σε ένα Airbnb €148.

Όσον αφορά τη Λάρνακα, για να διαμείνει κάποιος σε ένα ξενοδοχείο καλείται να πληρώσει κατά μέσο όρο €129, ενώ σε ένα κατάλυμα Airbnb μόλις €73.

Πιο φτηνή είναι η Λευκωσία, καθώς το μέσο κόστος διαμονής σε ένα ξενοδοχείο της πρωτεύουσας τον Αύγουστο του 2019 είναι €122, ενώ σε ένα κατάλυμα Airbnb €53.

Διευκρινίζεται ότι τα συμπεράσματα προκύπτουν με βάση στοιχεία που δόθηκαν από το Υφυπουργείο Τουρισμού, το AirDNA.co και την online έρευνα που πραγματοποίησε η KPMG, ενώ οι τιμές που παρουσιάζονται έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο.

Κρατά τα σκήπτρα η Πάφος
Οι κρατήσεις μέσω της πλατφόρμας Airbnb κατέγραψαν αλματώδη αύξηση σχεδόν 70%, φθάνοντας συνολικά τις 41,509 το 2018.

Την ίδια στιγμή, τα ακίνητα που βρίσκονται στη λίστα της πλατφόρμας ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 19%, φτάνοντας τα 5,289 την προηγούμενη χρονιά.
 

Με βάση τα στοιχεία της KPMG, οι επισκέπτες στα καταλύματα Airbnb αυξήθηκαν κατά 40,4%, φτάνοντας τους 54,858, εκ των οποίων 50,999 ήταν ξένοι και 3,859 ήταν Κύπριοι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αγορά του Airbnb στην Πάφο κατέγραψε τεράστια ανάπτυξη την προηγούμενη χρονιά, με τα έσοδα να φτάνουν τα €48 εκατ. Ακολουθούν πολύ πιο πίσω οι υπόλοιπες επαρχίες, δηλαδή η Αμμόχωστος με €11 εκατ., η Λεμεσός με έσοδα €8 εκατ., η Λάρνακα με €3 εκατ. και η Λευκωσία με €2 εκατ.
 

 

Σύμφωνα με στοιχεία του AirDNA και της ανάλυσης της KPMG, όσον αφορά τα ποσοστά πληρότητας σε σπίτια και διαμερίσματα Airbnb και πάλι η Πάφος κρατά την πρωτιά με 57%. Πιο κάτω βρίσκεται η Λεμεσός με 52% πληρότητα, η Λευκωσία και η Αμμόχωστος με 51%, καθώς και η Λάρνακα με 50%.

Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω υπολογίζονται χρησιμοποιώντας στοιχεία για ολόκληρα σπίτια, ιδιωτικούς χώρους και κοινόχρηστους χώρους, εκτός από τα ποσοστά πληρότητας και τo μέσο ημερήσιο κόστος που υπολογίζονται χρησιμοποιώντας δεδομένα μόνο για ολόκληρα σπίτια.

Ταυτόχρονα, μερικοί ξενοδόχοι νοικιάζουν τα δωμάτιά τους μέσω της πλατφόρμας Airbnb, συνεπώς τα δεδομένα ενδέχεται να περιλαμβάνουν και δεδομένα για δωμάτια ξενοδοχείων.

 


Εξάλλου, το μέσο ημερήσιο κόστος για σπίτια και διαμερίσματα που ενοικιάζονται στην Πάφο είναι €117, στην Αμμόχωστο €76, στη Λεμεσό €65, στη Λάρνακα €48, ενώ στη Λευκωσία €46.

Τα Airbnb συμπληρώνουν τα ξενοδοχεία 
Ωστόσο, παρά την αξιοσημείωτη ανάπτυξή της, η εν λόγω αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται στον αρχικό κύκλο ζωής της και μέχρι σήμερα δεν έχει επηρεάσει σημαντικά τον ξενοδοχειακό τομέα.

Αντίθετα, τα Airbnb έχουν καλύψει οποιαδήποτε κενά προσφοράς υπάρχουν για την αγορά πολυτελών ξενοδοχείων κατά τους μήνες αιχμής.

Σημειώνεται μάλιστα ότι το καθαρό ποσοστό πληρότητας των δωματίων Airbnb έφτασαν το 52% σε σχέση με το 70% των ξενοδοχείων.

Ωστόσο με την αλλαγή των προτιμήσεων των τελικών χρηστών και την άνοδο των millennial ταξιδιωτών, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, η ζήτηση για ενοικίαση ακινήτων μέσω της γνωστής πλατφόρμας αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Δειτε Επισης

Minthis: Το κορυφαίο lifestyle θέρετρο της Κύπρου και προορισμός απόδρασης για κάθε περίσταση
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στην επαρχία Πάφου... Μισά-μισά διαμερίσματα και σπίτια ή επαύλεις
Emirates: Βραβείο «Best Inflight Entertainment Award» στα Airline Excellence Awards 2024
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»