Powered by

Βελτίωση κατά 3,6 μονάδες παρουσίασε το οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο

Βελτίωση παρουσίασε τον Αύγουστο το οικονομικό κλίμα, διακόπτοντας έτσι ένα πτωτικό σερί τριών μηνών, που είχε οδηγήσει τον προηγούμενο μήνα τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δώδεκα μηνών.
 
Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Αύγουστο ο ΔΟΣ αυξήθηκε κατά 3,6 μονάδες, φτάνοντας στις 111,4 μονάδες από 107,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
 
«Η αύξηση του ΔΟΣ τον Αύγουστο οφείλεται στην ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, στη βελτίωση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές», αναφέρει το ΚΟΕ.
 
Σύμφωνα με το ΚΟΕ, η αύξηση του Αυγούστου είναι μόλις η δεύτερη που καταγράφεται στον ΔΟΣ μέσα στο 2019 μετά την άνοδο του περασμένου Απριλίου.
 
Οι επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών αξιολόγησαν θετικότερα την τρέχουσα κατάστασή τους και αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του κλίματος, αναφέρεται.
 
Στο λιανικό εμπόριο, το κλίμα βελτιώθηκε οριακά λόγω ευνοϊκότερων αξιολογήσεων σχετικά με τα  τρέχοντα αποθέματα των επιχειρήσεων, όπως αναφέρεται.
 
Η βελτίωση του κλίματος στις κατασκευές ήταν κυρίως αποτέλεσμα πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων σχετικά με τη μελλοντική απασχόληση στον τομέα, ενώ, αντίθετα, στη μεταποίηση οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων σχετικά με τα τρέχοντα αποθέματά τους ήταν δυσμενέστερες και οι προσδοκίες τους για την παραγωγή του επομένου τριμήνου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, επιβαρύνοντας το κλίμα.
 
Οριακή υποχώρηση παρουσίασε η καταναλωτική εμπιστοσύνη λόγω της προς τα κάτω αναθεώρησης των εκτιμήσεων των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και της αποδυνάμωσης των προθέσεών τους για μεγάλες αγορές, αναφέρει το ΚΟΕ.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Το τρίπτυχο ζητημάτων που ανέδειξε στο Ecofin ο Κεραυνός-Εγκρίθηκε το τροποποιημένο ΣΑΑ της Κύπρου
Εβδομαδιαίες ζημιές 0,71% για το ΧΑΚ
«Τεχνικές αδυναμίες και μονομερής ενέργεια στη μελέτη βιωσιμότητας για Κέντρο Φιλοξενίας»-Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στον Φ. Φαίδωνος
Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η υποβολή δήλωσης εισοδήματος ατόμου-Δόθηκε παράταση
Ζητά συνάντηση με Χριστοδουλίδη για επίλυση προβλημάτων στον ΕΟΑ Πάφου το ΕΒΕΠ
Bcentriqe.ai: Στρατηγική επέκταση στην Κύπρο για την εταιρεία με έδρα τη Silicon Valley-Φέρνει πρωτοποριακές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης
Γενικό Λογιστήριο: Υπογραφή σύμβασης για σύστημα συντάξεων δημόσιων και ημικρατικών υπαλλήλων
F.O.C. Family Office Connect Cyprus: Το νέο δικτύο που αναδεικνύει την Κύπρο ως διεθνές κέντρο για family offices(pics)
Γιάννης Παναγιώτου στο EPSCO της Ε.Ε.: Θετική η πορεία της κυπριακής αγοράς εργασίας
Τεχνητή νοημοσύνη εν δράσει... Πώς το AI μεταμορφώνει επιχειρήσεις και κυβερνητικά συστήματα