Powered by

Έτοιμη για δράση η ΕΚΤ

Νέες δηλώσεις αξιωματούχου, αυτή τη φορά του Εσθονού κεντρικού τραπεζίτη, ενισχύουν το σενάριο που θέλει την ΕΚΤ να μειώνει το καταθετικό επιτόκιό της τον Σεπτέμβριο, αλλά και να λαμβάνει πρόσθετη αποφασιστική δράση με στόχο τη στήριξη της ασθενικής ανάπτυξης και του υποτονικού πληθωρισμού. 

«Ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ μακριά από τον στόχο μας που είναι σχεδόν 2%» είπε χαρακτηριστικά ο Μάντις Μίλερ. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συζητήσει για αυτό στη συνεδρίαση του στα μέσα Σεπτεμβρίου» συμπλήρωσε. 

Να θυμίσουμε ότι το καταθετικό επιτόκιο είναι ήδη σε αρνητικό έδαφος, στο -0,4% και εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί στο -0,5% ή και -0,6%- με την τράπεζα να λαμβάνει παράλληλα μέτρα που θα απαλύνουν τις παρενέργειες στις τράπεζες. 

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού είναι στο μηδέν και πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το άλλοτε αδιανόητο- να οδηγηθεί και αυτό σε αρνητικό έδαφος. Υψηλές πιθανότητες συγκεντρώνει και το σενάριο ενός νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Βουτιά στην ιαπωνικές εξαγωγές-Κατακόρυφη πτώση στις αποστολές προς ΗΠΑ
ΗΠΑ: Μειωμένη ζήτηση και δασμοί επιβραδύνουν τη βιομηχανική παραγωγή
Η δύσκολη εξίσωση της Fed και το μεγάλο δίλημμα Πάουελ για τα επιτόκια στις ΗΠΑ
Φον ντερ Λάιεν: Περίπλοκες οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ-Στόχος η επίτευξης συμφωνίας έως τις 9 Ιουλίου
Νέες κυρώσεις στον σκιώδη στόλο της Ρωσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο...Aπαγορεύσεις σε ακόμη 20 πλοία
Επενδύσεις €76 δις από χώρες Ε.Ε. για υποδομές περιβαλλοντικής προστασίας το 2024-Τι αφορούσαν
Handelsblatt: Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να δεχτεί ενιαίο δασμό 10% από τις ΗΠΑ υπό όρους
Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2025-Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Περιορισμένος ο κίνδυνος απόκλισης από τον στόχο για τον πληθωρισμό
Oxford Economics: Οι δασμοί δεν θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη