powered by

Η χρυσή δεκαετία των ναυτιλιακών στην Κύπρο

Στις 209 έφτασε ο αριθμός των ναυτιλιακών εταιρειών που εντάσσονται στο φορολογικό σύστημα της Κύπρου, κατά το 2019, με την παρατεταμένη αύξηση που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και μία δεκαετία να συνεχίζεται. 
 
Σύμφωνα με αριθμούς που παρουσίασε η υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου, σε πάνελ του 4ου Cyprus International Investors Summit, από το σύνολο των εταιρειών οι 48 είναι διαχειριστές πλοίων, οι 47 ναυλωτές και οι 114 ιδιοκτήτες ξένων πλοίων.
 
Για να γίνει αντιληπτή η ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί στον τομέα από το 2010 και έπειτα, όταν και είχε τεθεί σε ισχύ νέο Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας, είναι ενδεικτικό να σημειωθεί ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν τετραπλασιαστεί (2010: 53, 2011: 77, 2012: 96, 2013: 103, 2014: 119, 2015: 137, 2016: 163, 2017: 168, 2018: 196).
 
 
Διαβάστε ακόμα: Αυτοί είναι οι νικητές των Invest Cyprus International Investment Awards

Παράλληλα, το κυπριακό μητρώο πλοίων αριθμεί 1.725 πλοία, με ολική χωρητικότητα (GT) 24.264.239 τόνους, από 1.722 πλοία με ολική χωρητικότητα 23.951.010 τόνους το 2018.
 
 
Διαβάστε ακόμα: Muskita: Έτσι ενδυναμώνει προσωπικό και προϊόντα

Τέσσερεις άξονες
Ενώπιον του κοινού, που αποτελείτο από ξένους επενδυτές, η υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου, παρουσίασε τις δυνατότητας που διαθέτει η Κύπρος στον τομέα, αναφερόμενη σε ένα πλήρες φάσμα δραστηριοτήτων που αφορούν την ναυτιλία και άλλες σχετικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε τέσσερεις άξονες: 
 
  • Ασφάλιση ναυτιλίας, χρηματοδότηση ναυτιλίας και μεσιτικές εργασίες
  • Εξειδικευμένες νομικές και λογιστικές υπηρεσίες
  • Ειδικά ανταγωνιστικά ναυπηγεία
  • Ιδιαίτερα ειδικευμένο και πολύγλωσσο ναυτιλιακό εργατικό δυναμικό

 

Η κ. Πηλείδου εξήγησε πως σκοπός είναι η εδραίωση της θέσης της Κύπρου ως ναυτικού κέντρου παγκόσμιας κλάσης, για το κοινωνικό και οικονομικό όφελος της χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο επεσήμανε πως στόχοι του υφυπουργείου Ναυτιλίας είναι η ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου, η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου, η ενίσχυση των διεθνών σχέσεων της χώρας, η βελτίωση της ασφάλειας στην ναυσιπλοΐα και η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη της στρατηγικής της «Γαλάζιας Ανάπτυξης» και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Βασική αξία, σύμφωνα με την υφυπουργό Ναυτιλίας, είναι η αριστεία στη παροχή υπηρεσιών, με την ίδια να σημειώνει μεταξύ άλλων τα ανταγωνιστικά έξοδα και τέλη που προσφέρονται για εγγραφή πλοίου, τα Ναυτιλιακά γραφεία που είναι εγκατεστημένα σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Αμβούργο, Ρότερνταμ, Πειραιά και Βρυξέλλες, την ισχυρή συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνή φόρουμ ναυτιλίας (IMO, ILO) και την υπογραφή όλων των διεθνών θαλάσσιων συμβάσεων.

Δειτε Επισης

Pame Express: Επεκτείνεται προς Βουλή και Δικαστήρια η νέα διαδρομή από Ταμασσό προς Πανεπιστήμιο Κύπρου
Η Κύπρος αναλαμβάνει τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα 2026
Η Cablenet σε μια εκδήλωση αποκλειστικά για τους real estate επαγγελματίες
Παν. Νεάπολις Πάφος: Εικονική ποινική δίκη για την ενδοοικογενειακή βία από φοιτητές της Νομικής Σχολής
Νέα διαδρομή εξπρές από Ταμασσό προς Πανεπιστήμιο Κύπρου-Πότε ξεκινά
Τα συμπεράσματα ημερίδας για την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας που διοργάνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου
Στρατηγική συνεργασία Astras Oncology Network και Genekor Medical SA-Ο κεντρικός άξονας και οι βασικοί της πυλώνες
Η ψυχική υγεία των νέων στην Κύπρο: Από τη σιωπή στη δράση-Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και προοπτικές
Ανοιχτή πρόσκληση στον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης για στήριξη από το Λάρνακα 2030
Επιχειρηματική αποστολή ΚΕΒΕ στη Φινλανδία-Ενίσχυση συνεργασίας σε ναυτιλία και της θαλάσσια τεχνολογία