Μικρή τριμηνιαία πτώση κατέγραψε το χρέος των νοικοκυριών τον Μάρτιο

Μικρή πτώση παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2019 το χρέος των νοικοκυριών. 
 
Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς που δημοσιεύει σήμερα η Κεντρική Τράπεζα για το τρίμηνο αναφοράς που έληξε τον Μάρτιο του 2019, το χρέος των νοικοκυριών υποχώρησε στα 20,4 δισ. ευρώ με το σχετικό δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 97% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), παρουσιάζοντας μικρή πτώση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο που ήταν 20,5 δισ. ευρώ.
 
Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 που το χρέος ανερχόταν στο 119% του ΑΕΠ, η μείωση είναι αισθητή και αγγίζει το 22%.
 
Το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Μαρτίου 2019 στα 46,2 δισ. ευρώ από 45,7 δισ. το προηγούμενο τρίμηνο, εκ των οποίων το 61% αφορά μετρητά, καταθέσεις και δάνεια, 2% αφορά χρεόγραφα, 21% μετοχές και 16% λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία. 
 
Ασφαλιστικές εταιρείες, επενδυτικοί οργανισμοί και συνταξιοδοτικά ταμεία
 
Το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών όσον αφορά αμιγώς χρηματοοικονομικά μέσα αυξήθηκε ελαφρώς στα 3,8 δισ. ευρώ και είναι κατανεμημένο, 12% σε μετρητά και καταθέσεις, 2% σε δάνεια, 27% σε χρεόγραφα, 42% σε μετοχές και 18% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.
 
Αντίστοιχα, οι επενδυτικοί οργανισμοί διαθέτουν ενεργητικό σε χρηματοοικονομικά μέσα 4,9 δισ. ευρώ, από 4,6 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, επενδυμένο 4% σε μετρητά και καταθέσεις, 14% σε δάνεια και χρεόγραφα, 78% σε μετοχές και 4% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.
 
Οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα των συνταξιοδοτικών ταμείων επίσης αυξήθηκαν στα 3,4 δισ. ευρώ από 3,3 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, και αφορούν κυρίως μετρητά και καταθέσεις σε ποσοστό 39%, 19% σε δάνεια, 3% σε χρεόγραφα, 31%  σε μετοχές και 9% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.
 
Μη χρηματοοικονομικές εταιρείες

Το ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών αυξήθηκε στα 60,5 δισ. ευρώ με αναλογία 16% σε μετρητά και καταθέσεις, 7% σε δάνεια, 1% σε χρεόγραφα, 49% σε μετοχές και 28% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία, ενώ το χρέος του τομέα στο τέλος Μαρτίου 2019 διαμορφώθηκε στα 40,7 δισ. ευρώ με το δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 194% του ΑΕΠ, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο.
 
Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 που το χρέος ανερχόταν στο 219% του ΑΕΠ, καταγράφεται αισθητή μείωση 25%.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εναρμόνιση πλαισίου εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων ενέκρινε η Βουλή
Σε ιδιώτη για πέντε χρόνια η διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας
Μειώθηκαν τα δάνεια και αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Οκτώβριο
Σημαντικό ορόσημο για Τράπεζα Κύπρου-Αναβάθμιση καλυμμένων ομολόγων σε ΑΑΑ από Moody's
11α ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Οι δηλώσεις των υποστηρικτών του θεσμού-Τι είπαν επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες (vid)
Σταυριάνα Κοφτερός: Η επόμενη μέρα για την καινοτομία στην Κύπρο, η υποστήριξη της Ε.Ε. και το μέλλον του EIC
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Πράσινο φως από ΕΠΑ για απόκτηση της CNP από Ελληνική-Στα €182 εκατ. το συνολικό τίμημα της εξαγοράς
Γιατί οι ελληνικές τράπεζες στρέφουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη
Γρήγορες, εύκολες και ασφαλείς ψηφιακές συναλλαγές με τη Mastercard