powered by

DBRS: Θετικό για τις τράπεζες το νέο πρόγραμμα TLTRO III της ΕΚΤ

Θετική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, θεωρεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για μια νέα σειρά τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III), διάρκειας δύο ετών η καθεμία, που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021. 
 
Είναι θετικό, σύμφωνα με τον οίκο, ειδικά για τις τράπεζες που διαθέτουν υψηλό επίπεδο δανείων τα οποία έλαβαν από το δεύτερο πρόγραμμα στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO II).
 
Ο καναδικός οίκος εκφράζει την άποψη ότι το TLTRO III «μειώνει τις ανησυχίες» ότι οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ορισμένες προκλήσεις στην αποπληρωμή των σημαντικών κεφαλαίων του TLTRO II που ωριμάζουν το 2020-2021.

Ο διεθνής οίκος αναμένει από τις τράπεζες στην Ιταλία και την Ισπανία, και σε μικρότερο βαθμό στην Πορτογαλία, να αξιοποιήσουν αυτή την πηγή χρηματοδότησης τα επόμενα δύο χρόνια για να αντικαταστήσουν τη χρηματοδότησή από το TLTRO II και να επεκτείνουν την περίοδο ωριμότητας της χρηματοδότησής τους.
 
Ειδικότερα, ο DBRS σημειώνει το χαμηλό κόστος των κεφαλαίων TLTRO III σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση από την αγορά, καθώς ορισμένες τράπεζες σε αυτές τις χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος χρηματοδότησης στις αγορές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου με τεχνοκράτες Λιθουανίας και Ολλανδίας
Ελληνική και Eurobank Κύπρου γίνονται ένα και επαναδιαμορφώνουν τον τραπεζικό χάρτη-Τι αλλάζει για τους πελάτες
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε άλλες 182.149 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Ξεκάθαρος ο Μάκης Κεραυνός...Αντανακλάται και στις κυπριακές τράπεζες η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Αρ. Βουράκης: Εξετάζει επάνοδό της στην Κύπρο ως ανταποκρίτρια η Deutsche Bank-Ισχυρά συγκροτήματα από τις συγχωνεύσεις
Φεύγει από τον Σύνδεσμο Τραπεζών μετά από 30 χρόνια ο Μιχάλης Καμμάς-«Θα μας λείψει. Μιχάλη, σε ευχαριστούμε»(vid)
Χρ. Πατσαλίδης: Εντυπωσιακή πορεία σταθεροποίησης και ενίσχυσης για τον τραπεζικό τομέα, ανθεκτική η οικονομία
Μιχάλης Καμμάς: Το τραπεζικό τοπίο του σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό των προηγούμενων δεκαετιών
Μ. Κεραυνός: Ελκυστικός και ασφαλής προορισμός για διεθνείς επενδυτές η Κύπρος-Κρίσιμος ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος
Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ θα αποφασίσει για τα επιτόκια με βάση τον πληθωρισμό