Γ. Μούντης: Το πλάνο διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαδοχή λαμβάνει χώρα ως αναπόφευκτο γεγονός και όχι ως προγραμματισμένη και ομαλή διαδικασία, εξηγεί ο Partner της Dr. K. Chrysostomides & Co. LLC, Γιώργος Ν. Μούντης τονίζοντας ότι το 95% των οικογενειακών επιχειρήσεων δεν επιβιώνουν κατά την τρίτη γενιά ιδιοκτησίας. 

Έγκαιρη ετοιμασία του σχεδίου
Μιλώντας στο πλαίσιο του 11th Wealth Management Conference, αναφέρθηκε στη σημασία της ετοιμασίας του σωστού πλάνου διαδοχής, το οποίο, όπως είπε, ιδανικά θα πρέπει να προγραμματιστεί αρκετά νωρίς, 5-10 χρόνια πριν από την αλλαγή στην ηγεσία ή την αλλαγή ελέγχου μεταξύ των γενεών της επιχείρησης.

Τόνισε ακόμα ότι υπάρχει δυσκολία στην αποχώρηση, σημειώνοντας ότι «το πλάνο διαδοχής έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τις ανάγκες του επιχειρηματία για έλεγχο και εξουσία».
 
Διαβάστε ακόμα: Blue Air: Έτσι αλλάζει η αεροπορική βιομηχανία

Τι μπορούμε να κάνουμε γι 'αυτό;
Για αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από το πλάνο διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις, θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Μούντη, να δημιουργηθεί μία καλή δομή εταιρικής διακυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελεί πανάκεια για όλα τα δεινά των οικογενειακών επιχειρήσεων.
«Οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν μιμούμενοι μεγάλους εταιρικούς ανταγωνιστές, προσαρμόζοντας τις ενέργειες αυτές στις δικές τους ανάγκες», ανέφερε σχετικά, σημειώνοντας ότι η σωστή εταιρική διακυβέρνηση ενισχύει τη διαφάνεια και τη συνεργασία, ενώ θα πρέπει να έχει στόχο τη διασφάλιση της πειθαρχίας μεταξύ των μελών της οικογένειας, την πρόληψη πιθανών συγκρούσεων και τη διασφάλιση της συνέχειας της επιχείρησης.
 

Διαβάστε ακόμα: Ρένος Ιωαννίδης: Η KPMG ενώνει την «ατμομηχανή» της οικονομίας

Ενίσχυση εμπιστοσύνης
Ταυτόχρονα, ο κ. Μούντης σημείωσε ότι στο πλάνο διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η  δημιουργία ενός διαχωρισμένου μέρους περιουσιακών στοιχείων που παύουν να ανήκουν στην περιουσία του ατόμου που δημιούργησε την επιχείρηση.

Όπως είπε, τα περιουσιακά στοιχεία δεν αποτελούν μέρος της περιουσίας του ατόμου, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί τα κεφάλαια, προσθέτοντας ότι τα δικαιώματα ανάκλησης και παρέμβασης του δημιουργού είναι ανοικτά εάν τα δικαιώματα αυτά είναι εκτεταμένα.

Δειτε Επισης

Τα 25 χρόνια επιτυχίας της Elena Krashia Kannaouridou Insurance Agents & Consultants στην ασφαλιστική βιομηχανία
Καταγγέλλουν συμφέροντα πίσω από τα γηροκομεία-«Ας αναλογιστούν οι έντιμοι βουλευτές μας...»
Sarvjeet Singh (Finvasia): Η AI αλλάζει τα πάντα, από τις τράπεζες ως την υγεία
Η συνδρομητική υπηρεσία Foody Pro διευρύνεται-Ακόμα περισσότερα καταστήματα με αποκλειστικά προνόμια
Το ΧΑΚ βραβεύει την ακαδημαϊκή αριστεία-«Ετήσιο βραβείο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου»
22ο Συνέδριο Marketing, Advertising, Media & Communication: Ορίζοντας τη νέα εποχή της επικοινωνίας (video)
Ανδρέας Μουζουρίδης: Με την προσμονή του Ευρωμπάσκετ...Χρονιά-ορόσημο για την κυπριακή καλαθοσφαίριση το 2025
Harris Kyriakides: Στο μικροσκόπιο νομικά ζητήματα που απασχολούν τις ασφαλιστικές εταιρείες
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Καλοκαιρινό ταξίδι αυτοεκτίμησης για παιδιά
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στο πλευρό του TELETHON