Ένα διαφορετικό συνέδριο για τις Τεχνολογίες, τις Τέχνες και τα Κοινά
09:00 - 29 Μαΐου 2019
Ένα διαφορετικό συνέδριο, που πραγματοποιείται στις 30 Μαΐου – 1 Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, θα φιλοξενήσει διακεκριμένους ερευνητές και επαγγελματίες από διάφορα πεδία και τομείς, για να μοιραστούν γνώσεις και να συνεργαστούν πάνω σε θέματα που αφορούν τα κοινά, τα τεχνολογικά κινήματα ελεύθερου λογισμικού, ανοιχτότητας στην τέχνη, καθώς και συλλογικές και κοινοτικές δομές συνεργασίας και διαδικασιών μάθησης.
Το λεγόμενο “Unconference” πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου Phygital και διοργανώνεται από το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNRF), σε συνεργασία με το πρόγραμμα Καλών Τεχνών, το Τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου, τον Δήμο Λακατάμιας και το hack66. Εταίρος υλοποίησης του συνεδρίου είναι ο μη κυβερνητικός οργανισμός Future Worlds Center.
Θέμα του συνεδρίου είναι το είδος της δημιουργικότητας που διαμορφώνεται μέσα από τις σημερινές ψηφιακές κουλτούρες, μέσα από τις «έξυπνες πόλεις», την ψηφιακή παρακολούθηση, την καινοτομία και μέσα από την παρακμή αφηγημάτων περί κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια ιδιαίτερη δυναμική στην ανάπτυξη ομάδων και χώρων που λειτουργούν υπό συλλογικές και κοινοτικές δομές συνεργασίας και κοινές διαδικασίες μάθησης. Παράλληλα γίνεται έντονη συζήτηση σε σχέση με τα κοινά, την ανοιχτότητα, την ελεύθερη πρόσβαση και τον τρόπο με τον οποίο τα νέα αυτά ψηφιακά πεδία επηρεάζουν την διαμόρφωση εικαστικών, σχεδιαστικών και τεχνολογικών πρακτικών γύρω από κοινωνικές και κοινοτικές λύσεις.
Η σημερινή εποχή των ψηφιακών κοινοτήτων συσχετίζει διάφορα ζητήματα γύρω από την τέχνη, το σχεδιασμό, την τεχνολογία, την διακυβέρνηση και τα κοινά. Κατ’ επέκταση, καθίσταται εμφανής η ανάγκη για μια κριτική προσέγγιση ως προς τα σύγχρονα αφηγήματα περί ανοιχτότητας και ελευθερίας, και για ένα επαναπροσδιορισμό των τρόπων που παράγουμε και μοιραζόμαστε γνώσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ψηφιακές μας πραγματικότητες και τις διαρκώς αυξανόμενες ανισότητες στην καθημερινότητα μας, το συνέδριο προτείνει μια διερεύνηση παραδειγμάτων ακτιβισμού και κοινωνικής κινητοποίησης που δίνουν έμφαση σε καινούργια μοντέλα παραγωγής και ανταλλαγής καλλιτεχνικών πρακτικών που εστιάζουν στην ανοιχτότητα, και σχετικών τεχνολογικών επανατοποθετήσεων. Καθώς γειτονιές των πόλεών μας μετατρέπονται σε δημιουργικά και επιχειρηματικά κέντρα, μια κριτική προσέγγιση καθίσταται αναγκαία σχετικά με το πώς η δημιουργία αυτών των συλλογικών κέντρων παραγωγής γνώσης επηρεάζει τις διαδικασίες της αστικοποίησης, της ανάπλασης, της δημιουργίας «έξυπνων πόλεων» και τους μηχανισμούς παρακολούθησης που αυτές αναπαράγουν.