Μιχαλάκης Ζαμπέλας: Ο άνθρωπος που έβαλε τις επαγγελματικές υπηρεσίες της Κύπρου στον παγκόσμιο χάρτη

Ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας μαζί με τον (επίσης αποθανόντα) δικηγόρο Χρύση Δημητριάδη θεωρούνται από πολλούς οι πατέρες των επαγγελματικών υπηρεσιών προς ξένους στην Κύπρο.

Συνεισέφεραν όσο κανείς άλλος στο να γίνει η Κύπρος ένα αξιόλογο και ανταγωνιστικό διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο και κέντρο παροχής διεθνών επαγγελματικών υπηρεσιών.   

Το ξεκίνημα 
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1970 με ένα μικρό δικηγορικό γραφείο, αποκτώντας πελάτες από την Κύπρο αλλά και από το εξωτερικό. 

Το 1970, μαζί με στενούς του συνεργάτες ιδρύει ελεγκτικά γραφεία στην Κύπρο και την Αθήνα, τα οποία συνδέονται με το διεθνή λογιστικό οργανισμό Coopers & Lybrand, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους για την άνοδο του λογιστικού επαγγέλματος στην Κύπρο και την Ελλάδα. 

Η απογείωση του γραφείου του 
Η πραγματική απογείωση του γραφείου του (και κατ’ επέκταση των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο) όπως ήρθε τις αρχές της δεκαετίας του 90 με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. 

Ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας συνειδητοποίησε τότε ότι το φορολογικό καθεστώς του 4.25% επί των κερδών για υπεράκτιες δραστηριότητές, σε συνδυασμό με την πολύ καλή σύμβαση για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ της Κύπρου και Ρωσίας ήταν το μυστικό για εκτόξευση της δουλειάς από την χώρα αυτή. 

Άρχισε τότε ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία ενημέρωσης, παρουσιάσεων, συνεδρίων, συναντήσεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στόχος ήταν η προώθηση της Κύπρου σαν ένα τέλειο φορολογικό προορισμό για εταιρείες που προέρχονται από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αλλά και της Κυπριακής εταιρείας σαν ένα τέλειο εργαλείο για ομίλους που θα ήθελαν να επενδύσουν στις χώρες αυτές.  

Η χρυσή τριακονταετία του «Offshore business»
Μαζί του συμπαρέσυρε όλα τα μεγάλα λογιστικά και δικηγορικά γραφεία της Κύπρου αλλά και τις τράπεζες … έτσι δημιούργησε αυτό που εκλαϊκευμένα λεγόταν τότε «offshore business» - και έμαθε σε όλη την Κύπρο τον όρο υπεράκτια εταιρεία. 

Οι δικηγόροι ενέγραφαν εταιρείες, οι λογιστές έκαναν λογαριαμούς και προσέφεραν φορολογικές και άλλες υπηρεσίες και οι τράπεζες άνοιγαν λογαριασμούς για χιλιάδες πελάτες από το εξωτερικό. 

O Mιχαλάκης Ζαμπέλας δεν ήταν εγωιστής. Μοιραζότανε τις γνώσεις και τις εμπειρίες του και κυρίως μοιραζότανε τις επαγγελματικές ευκαιρίες που έβλεπε ο ίδιος με τους ανταγωνιστές του. Πίστευε ότι υπάρχει πολύ δουλειά από το εξωτερικό για όλους και είναι καλά όλα τα μεγάλα λογιστικά και δικηγορικά γραφεία να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους και να συνεισφέρουν στο να γίνει η Κύπρος ένα ανταγωνιστικό διεθνές κέντρο παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών.

Για σχεδόν 30 χρόνια (από τα τέλη της δεκαετίας του 80, μέχρι και πριν λίγα χρόνια) ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών μεγαλούργησε, δημιουργώντας μεγάλα γραφεία, με μεγάλη συνεισφορά (άμεση και έμμεση) στο ΑΕΠ της Κύπρου, δημιουργώντας νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, απορροφώντας μεγάλο αριθμό πολύ καταρτισμένων δικηγόρων και λογιστών. 

Ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας επαγγελματίας
Μία τεράστια προσωπικότητα και γεννημένος φυσικός ηγέτης μπορεί να χαρακτηριστεί ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας, ο οποίος συμπαρέσυρε και ενέπνεε τους συνεργάτες τους.

Ένας οραματιστής που έβλεπε μπροστά και ένας φιλόδοξος επαγγελματίας, ενίοτε πιο aggresive αλλά και συγκεντρωτικός, καθώς ήθελε να περνούν τα πάντα από τον έλεγχό του.

Ένας εργασιομανής, ο οποίος εργαζόταν 12 και πλέον ώρες την ημέρα και ταξίδευε σχεδόν κάθε εβδομάδα για να φέρει πελάτες.

Ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας ήταν γεννημένος πωλητής, καθώς ήταν δύσκολο για εκείνον να μην πείσει κάποιον πελάτη, ενώ οι ομιλίες του στα συνέδρια και στις εμπορικές αποστολές ήταν όντως μνημειώδεις. 

Ενώ δεν ήταν θεωρητικός, αλλά πρακτικός, την ίδια ώρα ήταν πολύ απαιτητικός με τους συνεργάτες του και πολύ αυστηρός στη δουλειά του.

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο